13. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbimislaenude hind erineb pankades märgatavalt

Kodu remontimiseks, arvuti ostmiseks või ootamatute kulude tarbeks mõeldud laenude tingimused erinevad pankades tublisti. Näiteks võib 500eurose laenu intressimäär olla nii 12 kui 28 protsenti ja lepingutasu kõikuda 6–35 euroni, selgub tarbijaveebi äsja valminud tarbimislaenude võrdlustabeleist.

Tarbimislaenu võetakse tavaliselt mõne suurema ostu tegemiseks, mille jaoks oma säästudest ei jagu. Selliseid laene pakuvad pangad, kas sissetuleku, teise eraisiku käenduse või pangas oleva hoiuse tagatisel, vahel võib tagatiseks olla ka kinnisvarale seatud hüpoteek. Lisaks pakuvad pangad selliste väljaminekute jaoks ka arvelduskrediiti ja järelmaksu. Kõigi nende kohta saad lähemalt lugeda siit.

Kuna laenude liigid ja nende tingimused – intressimäär, laenusumma, minimaalse sissetuleku nõue jne – on kõigis pankades erinevad, tasub laenuvajaduse korral erinevaid pakkumisi võrrelda ja välja arvutada laenu kogukulu. Kogukulus sisalduvad lisaks laenusummale ka intressid, lepingutasu ja muud laenuga seotud kulud. Näiteks 3000eurose köögimööbli laenuga ostmisel võib sõltuvalt pakkujast, laenu liigist ja laenuperioodist laenukulu kokku olla 3160 kuni 4700 eurot.

 

Tarbijaveebi kaks uut tarbimislaenude võrdlustabelit aitavadki sul võrrelda pankade pakutavate tarbimislaenude, hüpoteeklaenude, järelmaksude ja arvelduskrediitide tingimusi. Võrdlemise lihtsustamiseks on välja toodud kahe näidiskliendi – Oliveri ja Jürgeni – kirjeldus. Oliver soovib laenata 3000 eurot, et osta uus köögimööbel ja Jürgen vajab 500 eurot uue sülearvuti jaoks. Kummalgi pole ostuks vajaminevat summat kogutud. Võrdlustabelisse on pangad sisestanud andmed kõigi laenude kohta, mida nad Oliverile ja Jürgenile tõenäoliselt pakuksid.

Võrdlustabelites ei ole kiirlaenu ehk SMS-laenu pakkujate tingimusi. Kiirlaenude puhul on probleemiks väga lühike tagasimaksmise aeg, mõnest nädalast mõne kuuni ning väga kõrge intressimäär, seetõttu ei tasuks kiirlaenu isegi mitte kaaluda.

Võrdlustabelid on loodud tarbijaveebi www.minuraha.ee ja Eesti Pangaliidu koostöös.

- Võrdlustabelid erinevate pankade tarbimislaenude tingimustega leiad siit.

- Vaata ka teisi pangateenuste võrdlustabeleid.

Autor: Kirjutab tarbijaveeb minuraha.ee, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700