15. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TEA kirjastuse õppetunnid ettevõtte kolimisel

Aprillis jõudis lõpule TEA kirjastuse kolimine, millega ettevõte ühendas enamiku struktuuriüksusi ühele pinnale, kasutades selleks kolimisfirma abi.

“Mida vanem ja suurem firma, seda rohkem on paratamatult ka dokumente – mis siis, et praegu on digiajastu,” ütles TEA kirjatuse juht Silva Tomingas. “Näiteks füüsilisi dokumente, mida firma on kohustatud säilitama ja mis peavad liikuma ohutult, pluss arhiivimaterjale, mida endast lugupidav firma peaks säilitama kas ajaloo pärast või mingil muul põhjusel,” täpsustas ta.

Tomingas rääkis, et kolimise käigus on ettevõttel suurepärane võimalus oma varades audit teha. See annab võimaluse üle vaadata, kas midagi on võimalik ära visata või kellelegi edasi anda, et kolimisest tekkivatest jääkidest saaks kellegi teise jaoks lisaväärtus.

Oma aprillis lõppenud kolimise käigus annetas TEA kirjastus hoiuraamatukogusse sadu kilosid raamatuid. Kuna uued ruumid olid möbleeritud, viidi kolimise käigus taaskasutuskeskusesse kümneid laudu ja toole. “Mõnele alustavale firmale võivad need olla suureks abiks,” ütles Tomingas.

TEA jaoks oli see tegevusaja teine kolimine

ILO kirjastusega ühinemisel 2008. aastal kasutas TEA kirjastus inimest, kes kogu kolimist organiseeris. Tänavusel kolimisel eraldi spetsialisti ei kasutatud, ent kolimisfirma palkamist peeti hädavajalikuks. “Suurel firmal on hullumeelsus ilma kolimisfirmata kolida. See ei vii mitte kuskile,” ütles Tomingas, tuues välja, et ainuüksi kolitavat tehnikat on üle 150 eseme. Et töökatkestusi võimalikult vähe oleks, plaaniti kolimine nädalavahetusele.

Suurtel firmadel kogemust jagub

Kolimisfirma valikul oli määravaks kogemus – eelmisel kolimisel oli sama firmat kasutatud ning kolimisel tekkinud kaod olid minimaalsed.

“Suurte firmade puhul on tegemist ikka väga professionaalsete kolijatega, kes on sammu võrra ees ja õpetavad meid, kuidas kolida, mitte et meie peaks õpetama neid, kuidas kolida,” märkis Tomingas.

Tominga assistent Kristel Klaar märkis, et kolimisfirmat otsides tuleks pöörata tähelepanu sellele, kas kolimisfirmal on piisavalt inimressurssi, et kolimine saaks toimuda valutult ega kestaks tööjõu puuduse tõttu nädalaid, vaid saaks tehtud kahekolme päeva või lausa tundidega. TEA esinduskauplus aadressil Tammsaare 47 kolitigi ära vaid tundidega.

Tomingas rääkis, et tegemist oli väga detailse ettevalmistusega, mille hulka kuulus ka personali juhendamine. Erilist tähelepanu pöörati dokumentide liikumisele. Klaar märkis, et tähelepanu peaks pöörama ka kolimiskastidele ja sellele, kas kolimisfirma tarnib kolimisvahendid kohale ise või vastutab selle eest klient.

Kolimisel tekivad paratamatult kaod. Tomingas rääkis, et esimene kadu on see, et midagi võib puruneda kas kogenematuse või hoolimatuse tõttu. Kogemusele toetudes märkis Klaar, et kolimispäeva alguses on kadusid vähem kui päeva lõpus, seda ikka väsimuse tõttu.

“See on paratamatu, mingid asjad purunevad,” nentis Tomingas. Ta rääkis, et märgata tuleb ka näiteks liiga hästi paigaldatud peegleid, mis enam seinast tervena maha ei taha tulla. Tominga sõnul tuleb alati arvestada ootamatustega. “Kui me ikka kolmest korralikust august läbi sõidame, siis ma ei ole üldse kindel, et elektroonika sama tervelt kohale jõuab,” rääkis Tomingas.

Samuti tekivad kaod asjade valesti paigutamisest, kastide sisu tuleb väga täpselt markeerida.  Kastide korraliku nummerdamisega ja kastide inventariseerimisega on teada, kust asjad tulevad ja kuhu lähevad.

TASUB TEADA: TEA õppetunnid kolimisel

SAAD TEHA suuri uuendusi – muudatusi ei ole vaja karta.

VÕID vanast loobuda ja võtta kaasa ainult parima. Vanast ei ole mõtet kümne küünega kinni hoida, samas tuleb hoolikalt kaaluda, mida hoida ja mida mitte. “Minu vanema ütles ikka nii, et 20 aasta pärast võib vana täinahka ka vaja minna,” ütles kirjastuse juht Silva Tomingas.

PARENDAD meeskonna tööd, kui panustate mõtestatult ühise eesmärgi nimel.

SAAD manööverdada kulude optimeerimisel. Mõistlik on erinevad osakonnad ühte kohta kolida.

KASUTA tugevat partnerit.

VAATA, et kõik lepingud oleksid korras.

 

Autor: Tiive Murdoja, Marta Jaakson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700