29. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgaootus kasvab poole kiiremini kui palk

CV Keskuse palgauuringust  selgus, et töötajate palgaootus kasvab 50% kiiremini kui palgad ise ja koguni kaks korda kiiremini kui tööandjate palgapakkumised.

Statistikaamet avaldas reedel esimese kvartali palgastatistika, mille järgi palgad on Eestis aastaga kasvanud 6,3%. CV Keskuse palgastatistikast selgub, et tänavu esimeses kvartalis oli CVdes esitatud keskmine palgasoov 985 eurot, mis on 9,6% suurem kui möödunud aasta esimeseskvartalis.

Lõhe palgasoovi ja teenitava palga vahel on aastaga suurenenud 6,1%-lt 9,4%-le, mis tähendab, et palgasoovid on kasvanud 50% kiiremini kui palgad.

Veel suurem on aga palgasoovide erinevus tööpakkumistes esitatud palgapakkumistest.

Aasta esimeses kvartalis oli keskmine palgapakkumine 849 eurot ning lõhe pakutava palga ja palgaootuste vahel on aastaga suurenenud. Kui 2012. aasta esimeses kvartalis oli tööpakkumistes pakutav keskmine palk 11% suurem kui soovitav keskmine palk, siis sel aastal oli erinevus juba 16%.

“Juba üle aasta on Eestis räägitud, et palgasurve on suur, kuna kvalifitseeritud tööjõudu napib. Surve on lõpuks vilja kandma hakanud, seda on näha nii statistikaameti kui ka CV Keskuse palgauuringust. Asjaolu, et palgasoov kasvab 50% kiiremas tempos kui palk, tähendab aga seda, et palgakasv jätkub kindlasti kas samas või isegi kiiremas tempos,” ütles CV Keskuse tegevjuht Paavo Heil.

Tema sõnul on teine oluline aspekt, et tööandjad ei ole suutelised palku nii kiiresti tõstma, kui töötajad soovivad, kuna tootlikkus ei kasva piisavas tempos. CV Keskuse esimese kvartali andmed põhinevad üle 4890 tööotsija palgasoovidel ja üle 2021 tööpakkuja palgapakkumistel.

 

Autor: Tiive Murdoja, aripaev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700