12. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas mõjutab kontori värvilahendus sinu töövõimet?

Kui sinu kontori seinad on värvitud ühtlaselt betoonivärvi halliks nagu sõjalaevad või vangikongide seinad, siis on aeg muutusteks, kirjutab portaal tööelu.ee.

Entrepreneur.com on kokku võtnud Texase Ülikoolis läbi viidud uuringu tulemused, millest selgub, et ühtlaselt hallid, beežid ja valged kontorid kutsuvad inimestes esile kurbust ja suisa depressiooni – seda eriti naiste seas. Mehed aga tunnevad ennast halvasti kontorites, mille värvilahenduses on kasutatud lillasid või oranže toone.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et värvid ei mõjuta ainult meie tujusid, vaid ka produktiivsust. Olenevalt värvigammast - kas halvemuse või paremuse poole. Seetõttu oleks mõistlik töökoha kujundamisel lähtuda värvidest ja toonidest, mis tõstavad inimeste töövõimet ning sütitavad neid olema loovad.

Värvid nagu kosutav roheline ja rahustav sinine parandavad efektiivsust ning keskendumisvõimet. Samuti tekitavad need värvid üleüldist heaolutunnet. Uuringust nähtub, et roheline või sinine värvipalett kontoris muudab töötajad õnnelikumaks ja produktiivsemaks.

Punast värvi seostatakse aktiivsuse, ärevuse ja intensiivsusega. Punane värv tõstab vererõhku ja südamelöökide sagedust. Seega sobib punast kasutada kontoris, juhtudel, kui millelegi on kindlasti tarvis töötajate tähelepanu juhtida.

Pehmet kollast on psühholoogid seostanud aga optimismi, värskuse ja energilisusega. Kollane värv päästab valla innovaatilised ideed, mistõttu on seda värvitooni sageli kasutatud ruumides, kus töötavad näitlejad, kirjanikud, disainerid ja teised professionaalid, kes peavad pidevalt midagi uut välja mõtlema.

Siiski ei ole võimalik väita, et ainult ühe konkreetse värvitooni kasutamine kontoris aitab töötajatel tõsta produktiivsust. Värvitoonide valik sõltub ka sellest, millised on kontoris tööle hakkavate inimeste iseloomud ja tööülesanded. Seega tuleks töötajad kontori kujundamisse kaasata, et igaüks saaks oma privaatse töökoha puhul kasutada värvitoone, mis neid inspireerivad ning õnnelikumaks muudavad.

Mida peaks silmas pidama kontori värvilahenduse valimisel, loe täpsemalt portaalist tööelu.ee.

Autor: Tiive Murdoja, sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700