1. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajakiri Sisustaja uudistas Proeksperdi uut kontorit

Kontor Eesti esimeses rohelise mõtteviisiga büroohoones on uudne ka oma sisemuselt. Tegu pole avatud kontoriga, ammugi ei leia sealt kabinette, ruumid on ristitud hoopis kärglahenduseks, kirjutab Äripäeva erileht Sisustaja.

Proeksperdi tarkvaralahendusi loovas ettevõttes on töötajad koondunud klientide ümber tiimideks. “Meil on juhtidevaba organisatsiooni kontseptsioon, kus inimesed juhivad ennast ise,” selgitab turunduse eestvedaja Mariaana Sõnajalg ja täpsustab, et meeskonna keskmes on klient, kelle vajadustest meeskonnad lähtuvad.

Uut kontorit planeerides tuli töötajail omavahel jutuks, missugune see olema peaks. Avatud kontori pooldajaid oli umbes sama palju kui vastaseid. Vaidlustes tekkis idee hoopis kärjesüsteemis perekonnatubadest, kus ühe kliendiga tegelev meeskond saab omavahel suhelda. Samas on tubade vahel poolavatud ja helikindlate akendega seinad, mis loob mingil määral vajaliku privaatsuse ja soodustab keskendumist.

“Avatud kontor võib vahel koormavaks muutuda, ka numbritesse lüües on kallis ehitada mittestandardset asja,” meenutab Proeksperdi pearaamatupidaja Külli Kullang, kes oli üks uue kontori sisekujunduse projekti vedajaid. “Meil oli ettevõtte eestvedaja see mootor, kes aitas asja nii ägedaks teha ja ise aktiivselt projektis osales. Muidu oleks ehk eelarvet rohkem kokku tõmmanud,” lisab ta.

Tavakontori ehitusega võrreldes kergitas hinda just eritellimusmööbel ning planeeringu muutmisest tulenenud vajadus ümber projekteerida ventilatsiooni- ja jahutussüsteem. Teisalt nendib Kullang, et tehtud töö on andnud hea positiivse tõuke, juba on näha, et mõned kuud kasutuses olnud kontor inspireerib töötajaid. “Mõtlesime, et teeme vanas kontoris viimase peo, aga see lõppes sellega, et kõik kogunesid siia hoopis,” muigab Kullang.

Liigendab, eraldab ja ühendab

Sisearhitektuurilise lahenduse autorid on Riin Kärema ja Kerli Lepp Kuup Disainist, koos Kristi Prinzmanniga DokoDoko OÜst. Kujunduskontseptsioon kasvas välja töötajate vajadustest ja sisearhitektide ideedest, kuidas ruumidele detailidega lisaväärtust anda. Tellijagi soov oli vältida igavat ja monotoonset interjööri. Sisearhitektide sõnul pidid nad arvestama ka olukordadega, kus teoksil projektide käigus võib ruumi vajadus muutuda.

“Planeering on sopiline, mitte täisnurkne, mis liigendab, eraldab ja samas ka ühendab ruume,” räägib Kärema ja mainib näiteks vaheseintes olevaid suuri klaaspaneele, mis tekitavad avarust ja avatust töötsoonide vahel. Eraldi on mõeldud ka töötajate olemiskohtade peale. Kuskil on ju vaja pidada kiireid koosolekuid, rääkida sõbraga juttu, lugeda raamatut või lihtsalt kuulata iseenda mõtteid.

“Soovisime Proeksperdile luua arhitektuurse taustsüsteemi, kuhu nende värvikad töötajad oma suurte ideedega ära mahuksid. Sisearhitektuurne lahendus ja sealsed töötajad justkui peegeldavad ja täiendavad üksteist. Nad elavad koos oma elu,” lisab Prinzmann.

Puhhi õhupall

Kontorisse sisenejat tervitavad diagonaallaudisega seinad ning valge tahulise vastuvõtuleti kohal olev viltune valge pinglaest sein ja lagi. Laua kõrval seisab uhkelt Eesti ühe omanäolisema valgustidisaineri Tarmo Luisu kraanavalgusti.

Pilku püüavad ka telefoniboksid, kus saab teisi segamata telefoniga rääkida või paari inimesega nõupidamisi korraldada.

“Boksid on helikindlad ja suure ümmarguse aknaga, mis on töötajatel juba ristitud pesumasinaks,” muigab Lepp ja lisab, et musta tahvelvärviga kaetud seinale võib igaüks oma sõnumi kirjutada või joonistada. Boksi põnevus sellega ei piirdu, redelist saab selle suure kasti otsa ronida ja sel viisil pelgupaigas aja maha võtta, lugeda või hetkeks silma kinni lasta.

Ukse kõrval on aga Brokise vahva punane õhupall-valgusti – justkui foorituli, mis annab märku, kas boks on parasjagu vaba või hõivatud. Samu valgusteid on kasutatud ka tualettruumides, kus need koos Eumari tahuliste Origami valamutega ruumi lõbustavad.

Disain ja leidlikkus tasakaalus

Avatud kontorite suuremaid murekohti, paratamatult tekkiv jutuvada ja muu müra, lahenes koostöös akustikaspetsialisti Linda Madalikuga. Peale helikindlate vaheakende tasandab helisid akustiline lagi. Kullang räägib, et akustikute mõõdistuste järgi oleks pidanud lagi olema kaetud 70% ulatuses akustiliste paneelidega, kuid oluliseks osutus ka visuaalne pool, mistõttu on Proeksperdi kontoris akustiline lagi täies ulatuses. “Ma küll veidi pelgasin seda üleni akustilist lahendust, et äkki hakkab psüühikale mõjuma,” räägib Kullang ja lisab kiire muigega, et hulluks minemise tunnet pole seal siiski tekkinud – avatud kontoris ei pääse see lahendus domineerima.

Kuna lagi sai kallima lahenduse, leidsid sisearhitektid põranda jaoks soodsama katte. “Soodsa vaibaga tuleb mõelda lihtsalt viis, kuidas see mõjub efektsemalt,” märgib Kärema. Proeksperdis on kasutatud koos tume- ja helehalli vaipa, kus tumehall paikneb mööda seinaääri justkui varjuna.

Leidlikud on ka sisearhitektide jooniste järgi valminud koosolekulauad, mille klaastööpinnale saab markeriga märkmeid teha ja need hiljem ka ära kustutada. Sõnajala sõnul kasutatakse seda võimalust hoolsalt. Ilmselt vastab see tõele, sest kui ta seda meile demonstreerima asub, selgub, et marker enam ei töötagi.

Roheline seest ja väljast

Põnevalt sopiline kontor asub rohelise mõtteviisiga ehitatud hoones. Akende ees on otsest päikest varjavad ribid, katusel kogutakse kokku vihmavesi, mis läheb kasutusse tualettides. “Roheline mõtteviis on tulevikuteema ja kuna me peame ka ennast tulevikutehnoloogia tegijateks, läheb see hästi meie sisemise tunnetusega kokku,” räägib Sõnajalg.

Sisearhitektide sõnul kajastub roheline mõtteviis ka interjööris, kus kogu efekt on saavutatud üllatavalt lihtsate vahenditega. “Me ei ole kasutanud suure maksumusega disaintooteid, vaid oleme leidnud viisi, kuidas lihtsad ja soodsad materjalid teha huvitavaks. Põnevust saab anda ka lihtsate kontorivalgustitega, mille paigutus võib mõjuda ootamatult. Kangasjuhtme ja pirniga saab soodsalt luua ise oma lühtri.”

“Meie suur lemmik on OSB. Soodne ehitusmaterjal, mille mustaks värvimisel muutub materjal stiilseks ja soliidseks. See lihtsalt näeb nii hea välja!” on sisearhitektid rahul. Siduv element on ka saarelaudisega kaetud seinaosad, mis on voolavad läbi mõtteliste koridoride Proeksperdi kontoris kolmel korrusel. “Naturaalne, lihtne ja stiilne,” kommenteerib Riin Kärema.

Riinu, Kerli, Kristi 3 nippi, kuidas kujundada uut kontorit:

1. Tekitage töötajatele mõtete kogumiseks mugavaid nurgakesi. Hea töökeskkond tõstab ka tööviljakust, nii et inimesed ei tahagi töölt koju minna.

2. Avatud kontori puhul konsulteerige akustikuga – kõigil suurem rahulolu.

3. Hea kontakt tellija ja sisearhitekti(de) vahel. Hea tulemus sünnib hea koostöö kaudu.

Roheline büroohoone

- Tallinnas Sõpruse puiesteel valmis eelmise aasta novembris Eesti esimene rohelise mõtteviisiga büroohoone.

- 65 maa-alusel energiavaial põhinev maaküttesüsteem koos ainulaadsete päikesekaitse sirmidega fassaadil tagab kuni 50% soodsama talvise ruumide kütmise ja suvise jahutamise.

- Vihmavesi kogutakse katuselt kokku ning selle kasutamine hoone tualettruumides aitab võrreldes tavamajaga säästa ligikaudu 75% veekulust.

- Hoone lõunapoolses osas olev klaasfassaad võimaldab maksimeerida loodusliku valguse kasutuse, maja välisküljele täpselt planeeritud horisontaalsed ribid ja sirmid kaitsevad suvel ruume liigsete päikesekiirte eest ning vähendavad hoone jahutusele kuluvat energiat.

- Ärihoone katus, seinad ja aknad on tavapärase majaga võrreldes kaks korda soojakindlamad. Hoone fassaad on kaetud lehise laudisega ning siseviimistluses on kasutatud võimalikult palju looduslikke materjale.

- Büroohoone üldruumid varustati energiasäästlike LED-valgustitega, mis tarbivad kuni kümme korda vähem energiat.

- Hoone esimesel korrusel on jalgrataste hoiuruum koos pesemisvõimalusega ning parklas on elektriautode laadimiskoht.

* Artikkel ilmus 27.märtsi Äripäeva erilehes "Sisustaja".

 

Avatud kontorid vajavad kohti, kus privaatselt töökaaslasega juttu rääkida, telefoniga kõnelda või lihtsalt korraks aeg maha võtta. Ümmarguse akna taga peitub telefoniboks, kus kõnesid või väikseid koosolekuid pidada.
Foto: Meeli Küttim

Autor: Elen Luht, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700