16. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

9 ettevõtte kogemus: milles seisneb töötaja- ja peresõbralikkus?

DPD personalijuht Annika Oruaas (vasakul ees) ja tegevjuht Tarmo Taela koos müügiosakonna töötajatega.
Foto: Meeli Küttim
Paljud tegevused, mis kunagi ahhaa- ja ohoo-efekti tekitasid, näiteks ettevõtte ühised väljasõidud, jõulupeod kaaslastega, sportimisvõimalused jpm, on nüüd iseenesestmõistetavad.

Hea ja ohutu töökeskkond, töö- ja eraelu ühitamine, töötaja tervisest ja arengust hoolimine – need on näitajad, millega ettevõtted täna ise oma pere- ja töötajasõbralikkust iseloomustavad.

AS Molycorp Silmet kui Sillamäe üks olulisemaid tööandjaid võib end peresõbralikuks pidada ainuüksi seetõttu, et selles töötavad inimesed ühest perest ja ka erinevatest põlvkondadest. Ettevõtte personalispetsialisti Eveli Dolganova sõnul on ühisüritustele kutsutud töötajaid koos pereliikmetega: uusaastapeole koos kaaslasega, suvisele perepäevale on oodatud laiem perering, ka sugulased ja sõbrad.

Ettevõte väärtustab töötajaid erinevate tegevuste kaudu, lisaks tasuta sportimisvõimalustele ning ühisüritustele ja väljasõitudele pingutatakse olmetingimuste ja ohutuse parandamise nimel. Hoolimine võib väljenduda ka pealtnäha pisiasjades, näiteks selles, et kevade hakul jagatakse töötajatele kevadväsimusega toimetulemiseks vitamiine.

Tänavune seinakalender on pandud kokku oma töötajate fotodest, ettevõtmine osutus nii menukaks, et plaan on seda korrata. “Eelnevalt korraldasime ettevõttesisese fotokonkursi. Kui eelmise aasta teemaks oli “Inimesed tööl”, siis sel aastal “Minu aia õied ja viljad eri aastaaegadel”. Teema valikul arvestasime sellega, et väga paljud meie töötajad on agarad aiapidajad,” selgitas personalispetsialist.

Ettevõtte siselehes on kõigil võrdsed võimalused kaanestaarina särada, olgu selleks korporatsiooni president, hüdrometallurg või elektrik. “Tahame väärtustada neid, kes südamega oma tööd teevad,” kinnitas Dolganova.

Ihaldusväärse tööandja juurest ei lahkuta

Ettevõte on üks ihaldusväärsemaid tööandjaid Sillamäel, oma töökohast lahkuma inimesed ei kipu, firmas on ka 45aastase staažiga töötajaid ning vabade kohtade olemasolul kutsutakse kandideerima sõpru, tuttavaid ja pereliikmeid. ASi DPD Eesti

tegevjuht ja juhatuse esimees Tarmo Tael sõnas, et töötaja- ja peresõbralikkus on tegutsemise loomulik osa, see pole eesmärk omaette. “See on osa ühisest teekonnast parema töökeskkonna loomise nimel.”

Märksõnadeks on avatud suhtlemine, ühised eesmärgid ning tasakaalu leidmine töö- ja pereelu vahel. Viimaseks on loodud mitmeid võimalusi – osalise ajaga töötamine pärast lapsehoolduspuhkust, kodutööpäevad, tasustatud tervisepäevad, sünnipäevakuul tasustatud vaba päev jne. Tael lisas, et kuna firma töötajate laste nimekiri on pea sama pikk kui töötajate enda oma, on ka lastele suunatud palju tegevusi: lastekaitsepäeva üritus koos peredega, suvel lastelaagrid suurematele lastele perioodidel, mil vanemad töötavad, sügisel esimesse klassi minevate laste ranitsatoetus ning loomulikult jõulukingid lastele.

Sportlik tegevus on DPDs samuti tähtis, töötajatele pakutakse kvartaalset sporditoetust, tiimidena osaletakse erinevatel rahvajooksudel ning spordivõistlustel, ettevõtte sünnipäev ja suvepäevad on samuti sportlikud.

Tael kinnitas, et viimaste värbamiskampaaniate raames on DPD töötajasõbralikkust kui kandideerimise põhjust ka aina rohkem esile toodud, kommentaariga “Teil tundub seal nii lahe olevat”. “Töötajasõbralik keskkond soodustab kaasa mõtlemist, loob läbi uute ideede uut väärtust ja lisaks vähendab personali voolavusega seotud negatiivset mõju ettevõttele,” loetles Tael eeliseid, mida sõbralikkus ettevõttele annab.

“Meie üks põhiväärtusi on austada indiviidi. Eelkõige seisnebki töötaja- ja peresõbralikus suhtumises oma inimestesse,” lisas ta.

“Soovime, et suhted oleksid avatud ja siirad, et mõistaksime üksteist ja et töö- ja eraelu oleksid balansis,” rääkis Scania Eesti ASi personalijuht Inga Keres. Võimaluste piires võimaldab Scania oma töötajail kasutada kodukontorit, mis on eriti hinnatud väikelaste vanemate seas. Lapse sünni puhul saavad töötajad vabu päevi keskmise palga säilimisega, suvel on kõigil peredel võimalik külastada mõnd Eesti pereparki, mille sissepääsu eest tasub tööandja, lisaks töötajate lastele saavad jõulupeost osa ka lapselapsed. “Meie töötajad saavad koos perega käia ujumas ja jõusaalis. Ja mõistagi peame meeles sünnipäevi, väärtustame hariduse omandamist ja paneme õla alla, kui töötaja peres on lein või mõni muu raske olukord, mis vajab ajutist töölt eemalviibimist või rahalist toetust,” loetles personalijuht, kes usub, et ettevõtte omad töötajad on parimad soovitajad, kui otsitakse uusi inimesi.

Ühildatud on tööandja ja töötaja vajadused

“Inimene veedab ärkvelolekuajast suure osa töökohas ja see peab olema meeldiv. Töötajasõbralikkus tähendab paindlikkust – tööandja ja inimeste reaalsed vajadused on vaja kokku viia ja seetõttu pole meil näiteks rangelt fikseeritud tööaja algust ja lõppu ning kontoritöötajatel on võimalus teha kodus töötamise päevi,” rääkis Sveba-Dahlen Baltic OÜ tegevjuht Simmo Soomets. Teraselt jälgitakse, et töökeskkond oleks hea, ruumid remonditud, töövahendid kvaliteetsed, tehasetöötajatel olemas tööriided ja isikukaitsevahendid, inimestele nende tööülesanded selged ja jõukohased. Vajadusel korraldatakse koolitusi ja keeleõpet.

Ettevõttel on oma tervise edendamise klubi nimega Sveba-Dahlen Spordiklubi, mille liikmed korraldavad vähemalt kord kvartalis ühiseid üritusi: jalgsi-, ratta- ja kanuumatku, discgolfi üritusi jms. Spordiklubi liikmed saavad igal aastal ettevõtte poolt ühe tasuta sportimise riideeseme. “Veebruaris tasusime meie töötajate Tartu Maratonil osalemise kulud, märtsis jagasime igal kolmapäeval ettevõttes õunu,” lisas Soomets, kelle sõnul on tänapäeva ettevõtte jaoks vältimatu olla töötaja- ja peresõbralik. “Seda väärtustatakse ja sellises ettevõttes soovitakse töötada pikemalt, motivatsiooni tööl käia ei ole vaja tikutulega taga otsida. Üritame seda kõike teha loomulikult, ilma liigse pingutuseta, jälgides meie inimeste endi huvisid ja soove. Usume et osalt tänu sellele ei ole meil seni heade töökäte leidmisega raskusi olnud,” rõõmustas ta.

UPM-Kymmene Otepää ASi tegevjuht Ando Jukk nimetas ettevõtte pere- ja töötajasõbralikkuse näitajaks paindlikkust, ent lisas, et rakendada saab seda nii palju, kui tootmistöö spetsiifika seda võimaldab. Ettevõtte motoks on: tervena tööle ja tervena koju. Kusjuures terve olek tähendab nii tööohutusega seonduvat kui ka tervist üldisemalt. “Pere- ja töötajasõbraliku ettevõte maine tööandjana on parem, inimesed on motiveeritud siin tööd tegema. Meil on näiteid, kus ühest perest on tööl mõlemad abikaasad ja ka järeltulev põlvkond,” märkis Jukk.

“Mul on selline kristlik põhimõte, et ma ei tee teistele seda, mida ma ei teha, et mulle tehakse. Nii ka tööl. Tuleb käituda mõistlikult ja oma sõbralikkuse väljendamiseks pole vaja midagi erilist teha,” lausus VMT Tehased ASi juhataja Peeter Kuum. Tema sõnul on lojaalseid ja pika staažiga inimesi ametis üksjagu. “Me ei ole ehk kõrge palga maksjad, aga oleme kindla palga maksjad, mida kõigi ehitusturufirmade kohta öelda ei saa,” märkis ta. Olmetingimused ettevõttes on korralikud, olemas on oma söökla. “Välja on kujunenud toredad traditsioonid: korraldame üritusi, ka töötajate peredele, peame sünnipäevi. Spordisaali kasutamine on töötajatele tasuta, kontsernil on oma jalgpallimeeskond. Puhkuste osas püüame arvestada ka töötajate laste koolivaheaegadega, et pere saaks koos puhata,” loetles Kuum tehtavat.

“Sõbralikkus on üks osa ettevõtte normaalsest toimimisest, see on nagu igapäevane hügieen, mille peale pole vaja spetsiaalselt mõelda,” lausus 18 töötajaga ASi Floorin juhatuse esimees Arvi Mägin. Tema sõnul peaks töö tegemine olema inspireeriv ja mõnus ning ka arendav – töötajad on vaja kaasata muutuste ja arenguprotsessidesse. “Kõik algab sellest, et õiged inimesed on õigetel ametikohtadel. Lähtume oma tegevuses kuuest põhiväärtusest – ausus, areng , hoolivus, tulemustele orienteeritus, kvaliteet, positiivsus –, mis aitavad meil inimesi valida ja vajalikke otsuseid teha,” märkis Mägin.

Vaenlast ei otsita

Mägini sõnul on olulised rõõmsad ja motiveeritud meeskonnaliikmed, sest rahulolu kandub üle ka klientidele. “Ettevõtluses tuleb ette ka tagasilööke, me oleme kogenud, et toetavas meeskonnas on neist lihtsam üle saada, vaenlast otsida pole vaja,” rääkis Mägin, kes on uhke, et paljudest töötajatest on välja kasvanud tipp- ja tegevjuhte, kelle jaoks firma on väikeseks jäänud, ent kes on jätkuvalt ettevõtte kliendid ja soovitajad.

Vastutustundlik töökeskkonna kujundamine, töö- ja eraelu tasakaalu toetamine ja pereväärtuste esiletoomine on kolm komponenti, mida Saint-Gobain Glass Estonia SE-s oluliseks peetakse. Ohutu töökeskkonna loomisega tuleb juhataja Andi Kasaku sõnul tegeleda igapäevaselt. “Viime tehastes läbi ohutusvisiite, et vältida tööõnnetusi ja edendada tööohutuskultuuri. Koolitame töötajaid tervisliku eluviiside praktiseerimiseks ja kajastame neid teemasid siselehes ning tervisestendil.” Ettevõte hindab kõrgelt töötajate panust ja see omakorda suurendab töötajate motivatsiooni. Kasaku sõnul peetakse neil oluliseks töötaja ametialast pühendumist ning toetatakse tema arengut. “Vakantsete ametikohtade puhul eelistame sobivate inimeste olemasolul alati sisekandidaate. Loomulikult aitab töötaja- ja peresõbraliku ettevõtte kuvand kaasa hea tööandja maine kujundamisele, mis on oluline töötajate värbamisel,” märkis ta.

Milles seisneb Ragn-Sellsi töötaja- ja peresõbralikkus?

Paindlikkus perekesksetes küsimustes.- Näiteks on töötajal võimalus mõne olulise sündmuse korral – olgu selleks siis lasteaia emadepäev pidu, lapse arenguvestlus või esimesse klassi minek – varem töölt lahkuda või vaba päev saada.

Tervis.- Kuna eesmärk on rõõmus ja rahulolev töötaja, panustatakse nii sportimisvõimaluste loomisesse kui ka tööohutuse tagamisse. Lisaks inimeste isiklike treeningute kompenseerimisele on traditsiooniks ühised rattamatkad, doonoripäevad ja erinevad firmasisesed spordivõistlused.

Rahulolu.- Töötajate ja töökeskkonna arendamiseks viiakse igal aastal läbi rahulolu-uuringuid, millesse suhtutakse väga tõsiselt. Näiteks käib juhatus läbi kõik üksused, esitab uuringu tulemusi ja arutab üksuste kaupa läbi peamised töötajate murekohad ning võimalikud motivatsiooni tõstvad tegurid, millele järgnevad juhatuse ja üksuste kokkulepped ja konkreetsed tegevuskavad, milles on arvestatud töötajate ettepanekutega, millele järgneb nende elluviimine.

Ühisüritused.- Korraldatakse suvepäevi, tähistatakse ühiselt töötajate sünnipäevi, on jõulupakid nii töötajatele kui ka nende lastele . Aasta parimaid töötajaid valitakse ja tunnustatakse kord aastas toimuval üritusel Aasta Avalöök. Koos tehakse nii teatrit ja filmi kui ka meelelahutuseks ooperitki.

KOMMENTAAR

Hoiame kolleege kui pereliikmeid Kaire Soovik, ASi Ragn-Sells personalijuht

Oleme üle 130aastase ajalooga pereettevõte, mis on tänini Sellbergide perekonna omanduses. Seetõttu paneme väga palju rõhku töötaja- ja peresõbraliku töökeskkonna loomisele ning hoidmisele. Eelkõige väljendub see hoiakutes ja igapäevases suhtluses – põhiväärtuste järgi hoiame oma kolleege kui pereliikmeid.

Perekesksus on ära märgitud ka meie ettevõtte missioonis, milleks on puhas elukeskkond, usaldusväärne teenindus ja roheline mõtteviis. Jäätmete taaskasutusele suunatud pereettevõttena pakume sobivaid lahendusi põlvest põlve.

Kahtlemata tähendab töötaja- ja peresõbraliku ettevõtte kuvand tugevat konkurentsieelist tööjõuturul. Tänapäeva noor talent hindab töökoha kohandamise võimalusi, üha kasvavale keskkonnateadlikkusele lisaks on ju oluline olla pidevas arengus, koos tööandjaga, kes on sealjuures näoga oma töötajate poole.

Meie jaoks on esmatähtis oma töötajate hoidmine, arengu toetamine ja nende kasvamine koos ettevõttega. Meie töötajaskond on üpris mitmekesine: 27% inimestest on alla 35aastased, suurte kogemustega üle 60aastaseid on 6%; lastega peresid 118. Mitmekesisus paneb enam mõtlema, kuidas olla sõbralik nii töötajate, nende laste, kui ka vanemate ja vanavanemate suhtes.

Meie jaoks on ülioluline, et töötajate töö- ja pereelu oleks tasakaalus. Kui see on paigas, on inimene töö ajal mõtetega töö juures ja õhtul läheb rõõmuga oma pere juurde. Kui töötaja tunneb tööandja toetust ja peresõbralikku hoiakut, ei kibele ta otsima uusi väljakutseid väljapoolt, vaid panustab pigem oma arengule ettevõtte sees, kasutades selleks ettevõttesiseseid karjäärivõimalusi.

Meie töötajaskond on suhteliselt püsiv, keskmine tööstaaž on üle 6 aasta. Pea pooled töötajatest on meil töötanud üle viie aasta. Jäätmekäitlus on väga spetsiifiline ala, seega on pikaajaliselt väljakujunenud kompetents meie jaoks ülioluline.

* Artikkel ilmus Äripäeva lisalehe "Juhtimine" maikuu numbris.

 Sportlik tegevus. Oma firma meeskonnad, firma spordiklubi, osaluse tasumine võistlustel.

 Töökeskkond. Olmetingimused ja tööohutus.

 Tervis. Töötaja haigestumise puhul esimeste haiguspäevade eest tasumine, vitamiinide jagamine, sportimisvõimalused.

 Üritused. Suve- ja talvepäevad, väljasõidud, muud toredad ettevõtmised, nagu näiteks ettevõttesisene fotokonkurss või seinakalender töötajate fotodest.

 Tasakaal töö- ja pereelu vahel. Osalise ajaga töötamisvõimalus pärast lapsehoolduspuhkuselt tulemist, kodukontor, tasustatud tervisepäevad, sünnipäevakuul tasustatud vaba päev.

 Lapsed. Lastekaitsepäeva tähistamine, suvel lastelaagrid suurematele lastele, ranitsatoetus, jõulukingid. Jõulupeol osalevad ka lapselapsed, perega ujumas või jõusaalis käimise võimalus, suvine perepargi külastamine, mille sissepääsu tasub tööandja.

Autor: Autor: Tea Taruste, kaasautor

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700