7. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas pidada edukalt palgaläbirääkimisi?

Palgaläbirääkimised on edukad kui need on planeeritud õigele ajale.
Foto: hobohealth.com
Palgaläbirääkimised on hirmuäratavad, kuid aeg-ajalt tuleb sellega silmitsi seista, et oma sissetulekuid suurendada ja elujärge parandada. Et palgaläbirääkimine oleks edukas, siis peab selleks korralikult ette valmistama. CV Online jagab 5 nõuannet, mida rakendada enne palgatõusu arutelu.

Tõesta, et oled palgatõusu väärt

Kui oled viimased 5 aastat olnud usaldusväärne ja lojaalne töötaja oma ettevõttele? Kahjuks ei ole see alati piisav asjaolu palgalisa saamiseks. Tööandjat huvitab pigem see, mida oled nende 5 aastaga saavutanud. Arvuta näiteks välja, kas ja kuidas on sinu töö tulemusena ettevõtte müüginumbrid kasvanud. Võib-olla oled just lisanud ettevõtte kliendibaasi mõne suurfirma, kellest on saanud kasulik püsiklient? Kas muutsid hiljuti ettevõtte turunduse strateegiat eesmärgiga ettevõtet paremini reklaamida ja tõsta läbi turundustegevuse ka müügitulemusi? Sellised kalkuleeritud argumendid on tööandjale kindlasti meeltmööda ning teeb palgatõusust rääkimise kergemaks.

Tea oma turuväärtust

Kas sa tead, kui palju on sinu väärtus töötaja? Et teada saada, kui palju teised sinu ametipositsioonil palka saavad, kasuta veebipõhiseid palgauuringute keskkondasid. Näiteks sisesta oma palganumber Palgad.ee keskkonda ja saadki kiiresti teada, kui palju palka saavad sinuga samal ametipositsioonil töötavad kolleegid. Kui sinu palk jääb alla keskmise turuväärtuse, siis see on hea stardipositsoon palgaläbirääkimiste alustamiseks.

Ajastamine on oluline

Palgaläbirääkimised on edukad kui need on planeeritud õigele ajale. Uuri, kuidas ettevõttel parasjagu läheb ja kas finantsseis lubab palgatõusu arutlusele võtta. Kui ettevõttel läheb hästi, siis on aeg paras, et palgast rääkima minna. Kui aga ettevõte tõmbab töötajate või kulutuste pealt kokku, siis palgatõusu küsimine ei ole ilmselt hea mõte. Samuti näitab see tööandjale, et sa pole päris ühel joonel ettevõtte käekäiguga. Seetõttu võib ajastamine olla lausa kriitilise tähtsusega.

Emotsioonid korda

Palgaläbirääkimised ei tohiks kunagi olla emotsionaalsed. Palgatõus annab sulle küll rohkem hüvesid ja leevendab rahalist olukorda, kuid pead arvestama, et tööandja lähtub otsuse tegemisel eelkõige eelarvest. Ole läbirääkimistel objektiivne ja oma konkreetseid fakte ning argumente oma väärtuse ja edusammude kohta.

Ole valmis kõigeks

Kui palgaläbirääkimised ei ole edukad, siis ära tunne piinlikkust, pettumust või viha tööandja suhtes – jäta oma emotsioonid kõrvale. Küsi parem tööandjalt, millal on järgmine võimalus võtta palgateema taas päevakorda. Uuri, kas ettevõtte plaanib pidada arenguvestlusi või milliseid eesmärke peab ettevõtte eelnevalt saavutama, enne kui eelarve lubab palgalisa anda.  

Pea meeles, et korralik ettevalmistus ja julge pealehakkamine on pool võitu. Alusta palgauuringust ja saa teada, kui palju on sul võimalik palka juurde küsida.

Palgauuringus osalemiseks kliki siia.

Allikas: CV Online

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700