16. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank innustab töötajaid liikuma

Swedbanki siseterviserada on üks panga ettevõtmistest, mis töötajaid liikuma innustab.
Foto: Terviserajad.ee
Tööinspektsiooni parimate praktikate konkursil sai tänavu tunnustuse Swedbanki siseterviserada, kuid see pole ainus panga ettevõtmine, mis töötajaid liikuma innustab. Põhiline ja juba traditsiooniks kujunenud ettevõtmine, mida Swedbanki töötajad iga aasta mais ootavad, on juba üheksa korda toimunud Tervisekuu, rääkis Swedbanki töökeskkonnaspetsialist Liis Oja.

Tervisekuu eestvedajaks on vabatahtlik projektijuht, igal aastal erinev inimene, teda toetab vabatahtlikest koosnev meeskond. Kuu aja vältel tegeletakse pangas seminaride, võistluste ja töötubade vormis erinevate tervise säilitamise ja aktiivse liikumise teemadega, sealhulgas töötervishoiu, erinevate spordialade tutvustamise, toitumisalase teabe jagamise ning east ja soost tulenevate terviseriskide ja nende ennetamisega.

„Tavaks on saanud sõbralikud mõõduvõtmised erinevatel aladel, näiteks sammulugemisvõistlus, Endomondo väljakutsed ja teisedki vahvad võistlused, mis istuva töö kõrvalt kevadiselt värskesse õhku liikuma kutsuvad. Sellest grupist sünnib palju nutikaid ja innovaatilisi ideid, millest mõned on jätkuvalt kasutuses ka tulevikus,“ rääkis Oja ning tõi tervist edendava näitena kolleeg Ardo Pajuri algatusel Tallinna peamaja vahetus läheduses kaardile kantud kümne kontrollpunktiga mobiilse orienteerumise raja MOBO.

Kaks aastat tagasi soetas Swedbank tervisekuu raames kõikide töökohtade puhkenurkadesse võimlemispallid, mida saab kasutada puhkepausil harjutuste tegemiseks või soovi korral ajutiselt tooli asemel töölaua taga.

„On töötajaid, kes on kujundanud palli kasutamisest tooli asemel regulaarse harjumuse, näiteks töötavad iga päev 15 minutit pallil istudes,“ kinnitas töökeskkonnaspetsialist, kelle sõnul püüab pank igati soosida liikumist ka tööpäeva kestel ja töökohal. „Selleks sai paar aastat tagasi „Rohelise nädala“ raames kontoriruumidest laudade alt vabatahtlikkuse alusel ära korjatud suur hulk paberikorve ning mõni aeg hiljem muutsime ka oma printimiskorraldust ning korjasime ära töölaudade juures asuvad väikeprinterid, säilitades võimaluse korruste keskel asuvate tsentraalsete printerite kasutamiseks.“

Nii tulebki juhul, kui printimine ikka on vajalik, töötajal võtta väike paus ja teha jalutuskäik lähima tsentraalse printerini, paberjäätmete tekkimisel aga kõndida paberihundini või prügikastini korruse puhkenurgas.

Kahes suurema töötajate arvuga majas Tallinnas on pangal aga oma spordisaalid, mida kõik töötajad saavad kasutada kõikidel nädalapäevadel kella 7–22. Sõltuvalt töö iseloomust on kasutajaid nii tööpäeva sees kui ka enne ja pärast ametlikku tööaega. „Pakume neljal korral nädalas ka ringtreeninguid professionaalse treeneri juhendamisel,“ ütles Oja. „Samuti tegutseb peamajas peale tööpäeva kord nädalas üks pilatese ja üks kundalini jooga grupp.“

Töökeskkonna statistika näitab, et pidev istumine on sama kahjulik kui suitsetamine ning üks krooniliste haiguste põhjustest, siis on väga oluline olla füüsiliselt aktiivne ning leida ka töötamise ajal mõni minut sirutus- või võimlemispausideks.

Kahel viimasel aastal on Swedbankis populaarsust kogunud GPS-joonistusvõistlus, mis on suurepärane võimalus kunstilembestele sportlastele või siis spordilembestele kunstnikele.

KOMMENTAAR

Huvitav seiklusrada on võimalik rajada pea igale poole

Ardo Pajur, MOBO raja autor ja orienteeruja

Eesmärk oli luua liikumisvõimalus, kuhu oleks lihtne jõuda ning mis oleks jõukohane igaühele. Reisidel jalutavad paljud turismikaart käes, seega ei tohiks orienteerumiskaart maja ümbruses olla midagi keerulist. Kui kõik kokkulepped olid sõlmitud, siis raja valmimiseks kulus paar nädalat, kuna pidime laskma ka kaardi joonistada (muidu saaks veel kiiremini).

Valikpunktidega rada annab võimaluse läbida just need punktid, mis tunduvad jõukohased. Need, kes soovivad sporti teha, võivad joosta, aga võistlemine ei ole olnud eesmärk. Tahtsin näidata, et huvitav seiklus on võimalik rajada pea igasse kohta, kui veidi loovamalt läheneda. MOBO raja puhul võlus veel lihtsus ja kaasaegsus, punktid on võimalik välja printida ja nutitelefon, millega punkte märkida, on täna pea igaühel. Tulemusi ja punktide läbimist saab reaalajas jälgida. Lisaks on mul veel ootus, et kui see lühike MOBO rada meeldib, siis satuvad inimesed ehk ka mõnele teisele MOBO rajale, mida on Eestis täna piisavalt ja üldjuhul on need looduslikult põnevates kohtades.

Kuna samale kaardile on võimlaik punkte märkida erinevatesse kohtadesse, siis konkreetne rada on meil avatud jõuludeni ja kevadel sätime samale kaardile püsti uue raja, nii et kõigil on võimalik jälle uuele seiklusele asuda.

Minu soovitused sarnase MOBO raja koostamiseks on järgmised: rada võiks pakkuda palju valikuid ning olla selline, et jalutades on võimalik 45–60 minuti jooksul kõik punktid läbi käia; leia punktidele selline asukoht, kuhu saad need kindlalt kinnitada ning et kellelgi ei tekiks tahtmist punkti eemaldada. MOBO raja saab rajada soovi korral ka siseruumidesse ning võime oma meeskonnaga ka teistele ettevõtetele sarnaseid MOBO radasid teha.

Allikas: tooelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700