Autor: Allikas: www.cvkeskus.ee • 26. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuringu tulemused: Rahulolu töötasuga on kasvanud

Töötajate rahulolu töötasuga on kasvanud koos palganumbriga, näitavad Palgainfo Agentuuri tööturu- ja palgauuringu värsked tulemused.

Kui kaks aastat tagasi oli oma töötasuga rahul viiendik uuringus osalenud töötajatest (20%), siis 2016. aasta sügisel oli rahulolevaid töötajaid üle kolmandiku (36%). Kaks aastat tagasi ei olnud oma töötasuga rahul üle poolte töötajatest (57%), 2016. aasta lõpul oli töötasuga rahulolematuid 40%.

Töötasuga rahulolu kasv on seotud üldise palgakasvuga. Agentuuri uuringu andmetel kasvas töötajate keskmine netotöötasu ehk töötasu, mis kätte saadi, aastaga 5,5% ja mediaan netotöötasu 4,7%. 2015. aasta oktoobris oli uuringus osalenud töötajate keskmine netotöötasu 906 eurot, 2016. aasta oktoobris 956 eurot. Mediaan netotöötasu ehk töötasu, millest pooled töötajad vähem ja pooled rohkem teenisid, oli Agentuuri uuringu andmetel oktoobris 2015. aastal 800 eurot ja 2016. aastal oktoobris 838 eurot.

(Kuna andmekogumise metoodikad on erinevad, siis on Agentuuri avaldatud andmed mõnevõrra teistsugused statistikaameti ning maksu- ja tolliameti töötasude statistikast.)

Enam kui 2/3 töötajatest tulevad oma töötasuga hästi toime

Töötasuga rahulolu kasvu taga on ka töötajate majandusliku toimetuleku paranemine. Kui kaks aastat tagasi tuli oma töötasuga keskmiselt, hästi või väga hästi toime 60% töötajatest, siis sel sügisel oli neid 72%.

Lisaks majanduslikule toimetulekule mõjutavad palgaga rahulolu ka väga mitmed teised tegurid, nagu juhtimiskvaliteet, töökorraldus ja töökeskkond. Rahulolematus teiste tegurite suhtes väljendub tihtipeale palgas, kuna töötajad ootavad suuremat kompensatsiooni ebamugavuste, nüri töö ja kehva suhtumise eest, näitavad Palgainfo Agentuuri uuringu tulemused.

Palgakasvuga paraneb majanduslik toimetulek ja kasvavad ootused elukvaliteedile ehk kerkib töötasu piir, mille puhul oma toimetulekut keskmiseks või heaks hinnatakse. Töötajad, kes hindasid oma majanduslikku toimetulekut palgaga keskmiseks, teenisid kaks aastat tagasi 800 eurot, 2016. aasta sügisel aga 861 või rohkem eurot kätte.

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid, töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis: novembris 2016. aastal korraldatud uuringus osales 11 255 töötajat ja tööotsijat ning 404 organisatsiooni. Palgainfo Agentuur pakub ka töötasude turuvõrdlust ning väljavõtteid ja erianalüüse uuringute andmebaaside põhjal.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700