Personalidirektor selgitab: miks peab igal aastal kindlasti puhkuse välja võtma

Eestlased on maailmas üks töökamaid rahvuseid ning mõnikord võib tekkida tahtmine ka puhkus teadmata ajaks edasi lükata. Samas on puhkuse mitte kasutamine ja aeg-ajalt pelgalt vabade päevade võtmine nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele koormav.

Tele2 Eesti personalidirektor Helena Evert tõi välja teaduslikult tõestatud kasud, miks on oluline regulaarselt puhata ning aeg-ajalt võtta kodukontori päev või lihtsalt hetk iseendale. Samuti tuletab Evert meelde, et kasutamata puhkusepäevad aeguvad ning kui neid ka järgneva aasta jooksul ära ei kasutata, jäädakse ette nähtud puhkusepäevadest lihtsalt ilma.

Eluiga on pikem

Taani teadlaste poolt läbi viidud uuringus jõuti järeldusele, et mida enam päevas inimene istub, seda lühem on tema eluiga, seda eriti füüsiliselt mitteaktiivsete inimeste hulgas.

„Eestimaalased töötavad aastas keskmiselt 1855 tundi ehk veidi alla 40 töötunni nädalas, mis viib meid OECD raporti kohaselt maailma enim töötavate riikide edetabelis 12. kohale,“ tõdes Evert. „Samal ajal teevad sakslased aasta jooksul vaid 1363 tundi tööd ehk nende töönädal kestab keskmiselt 28 tundi. Selle ajaga saavutatakse sama produktiivsus, mis teistes riikides 40 töötunniga,“ selgitas Evert, pidades oluliseks, et ka Eestis muutuksid tööandjad paindlikumaks.

Vähendab stressi

„Me teame, et stress suurendab erinevate haiguste tekke riski, eriti südameveresoonkonna haiguste puhul,“ rääkis Evert. Pidev istumine ja aeg-ajalt pausideta töötamine soodustab diabeedi, ülekaalulisuse, kontrollimatu stressi ja viha tekkimist. „Uuringud ütlevad, et istumine mõjutab ka põletikunäitajaid ning neil, kes ei puhka piisavalt või ei võta vajalikke pause, võib olla terviseprobleemide risk kuni 50% tõenäolisem,“ tõdes personalidirektor. Seega on väga oluline leida aga puhkusteks ja pausideks.

Tugevdab immuunsust

Krooniline stress nõrgestab immuunsüsteemi ning sestap on Ameerika teadlaste sõnul tähtis saada piisavalt und ja olla füüsiliselt aktiivne. Sedasi tugevdab inimene oma organismi ning aitab sellel hakkama saada tööst tuleneva stressiga. Kõige suurem oht langeda stressi ja läbi põleda on neil, kes ennast tööelust kordagi välja ei lülita, sh ka siis, kui nad justkui viibivad puhkusel.

Suurendab produktiivsust

„OECD uuringu tulemused näitavad, et töötatud tundidel ja produktiivsusel on otsene seos,“ märkis Evert ning lisas, et rohkem töötunde tähendab tegelikult vähem efektiivselt töötavaid inimesi. Kõige produktiivsemad riigid maailmas on muide Saksamaa ja Prantsusmaa – mõlemas on enam kui 30 tasustatud puhkusepäeva aastas.

Toetab keskendumisvõimet

2008. aastal Illinoisi ülikoolis läbi viidud uuringu kohaselt pea olema töö ja lõbu tasakaalus, kuna pidev töötamine ilma puhkuseta vähendab oluliselt keskendumist ja tootlikkust. „Regulaarne töölt vabade päevade saamine parandab inimese keskendumist ning kindlasti muudab ka töö palju meeldivamaks,“ rääkis Evert.

2015. aasta Expedia uuringust selgus, et 85% uuringus osalenud töötajatest olid seisukohal, et puhkuselt naastes on nad palju õnnelikumad. Õnnelikud töötajad on tööandja edu võtmeks, sest puhkusel olles ja tööle mitte mõeldes märkavad inimesed enda ümber toimuvat, ammutavad sellest inspiratsiooni ja tulevad tagasi uute ideede ning energiaga.

Osale arutelus

 • Helena Evert, Tele2 Eesti personalidirektor

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara