Autor: Katrin Kivi • 10. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Joogaõpetaja ning joogariiete brändi Spiritjooga looja ja disainer Katrin Kivi annab lihtsat ja selget nõu, kuidas kontoris energiad voolamas hoida.
Foto: erakogu

5 harjutust kontoris energiataseme tõstmiseks

Töökeskkonnas viibime kolmandiku oma ööpäevast. Kui igal nädalal 40 tundi kuskil viibida, siis on oluline, et see koht mõjuks sulle hästi, toetavalt ja rahustavalt. Üheks kõige olulisemaks teguriks töökohas on atmosfäär ehk sisekliima. Kas ja kuidas on võimalik ise oma kontori sisekliimat mõjutada?

Töökeskkonnas viibides on oluline hoida oma kehas energiad voolamas. Jälgi aeg-ajalt oma kehapingeid, meeleerksust ja fookust ning väga lihtsate harjutustega on sul võimalik neid tegureid tasakaalustada. Väljakutsuvam probleem on kollektiivi sisepinged, kus õhus on lahendamata probleemid kolleegidega. Kui su ülemus kasutab jõupositsioonilt juhtimist ning respektist juhi ja alluva vahel on järgi vaid riismed, muudab see olemise kiirelt raskeks, rusuvaks ning negatiivseks.

Selle asemel, et süüdistada teisi kolleege, saame me ise väga palju ära teha, et muuta õhkkond märkimisväärselt meeldivamaks ja inspireerivamaks.

Jooga ja teadlikkus tööl on võimalik

Kontakt kehaga

Tööd tehes soovime me olla võimalikult efektiivsed ja fokusseeritud. Selleks peame me märkama oma keha märguandeid. Kui energiatase kehas hakkab langema, siis annab keha märku väikeste pingetega – selja või turja pinged, väsinud silmad, peavalu jne. Lihtsate meele- ja keha harjutustega saad tuua oma meele „kohale“ ja lasta energia taas kehas voolama.

Välismaailm peegeldab sisemist

Peamine põhjus, miks inimesed töökohta vahetavad, on talumatu sisemine atmosfäär. Põgenemise asemel aga võiks kaaluda hoopis sisevaatlust. Kõige tähtsam on iga inimese sisemine keskkond: kui me suudame seda korras hoida, siis saame me palju paremini hakkama ka mitte-toetava välisega. Me peame mõistma, et välismaailm on meie sisemaailma peegeldus. Me ise loome oma välise maailma suhtumise ja uskumustega. Hea uudis on aga see, et me saame alati oma suhtumist ja uskumusi muuta. Meil on alati vaba valik.

Kui sul on näiteks kolleegidega konflikt, kus keegi on sinust levitanud jutte, mis ei vasta tõele. Enamus kaaskolleege on aidanud põnevusest ja intriigiootuses kuulujutu levimisele kaasa. Sa tunned, et alati, kui sa ruumi astud, on õhus suur pinge ning olukord on muutunud talumatuks. Tööle keskendumisest ei saa juttugi olla.

Sellises olukorras võetakse tihti ohvriroll, kus kogu maailm on meie vastu. Me muutume jõuetuks, sest katsed muuta välist ei õnnestu kunagi. Olukorda saame me muuta, võttes vastutuse enda elu eest ja vaadates enda sisse. Väline olukord on alati peegliks. Me peame endalt küsima, mida see olukord mulle õpetab? Millist emotsiooni see olukord tahab minus vabastada? Mis tunne on minu sees praegu? Kas see on tõrjutuse ja mittekuuluvuse tunne, mis on minuga juba lapsepõlvest? Kas see on tunne, et ma pole lugupidamist ja tunnustust väärt? Me peame mõistma, et välised olukorrad annavad meile teada, mis teemade ja emotsioonidega meil on vaja parasjagu tegeleda. Sellised olukorrad on lihtsalt „päästikuks“, kuna me ise tihti ei märka kui mingid olulised emotsioonid endasse ära peidame. Lahendades ja vabastades iseenda emotsioone, õppides olukorrast, muutub väline maailma nagu võluväel.

Selleks aga, et me suudaksime enda sisse vaadata, on meil vaja selget meelt. Kontorijooga võiks kuuluda iga töötaja päevarutiini. Siin on mõned lihtsad jooga- ja hingamisharjutused , mis rahustavad meele, aitavad fookust hoida ja panevad energiad vabalt liikuma.

Harjutus 1: Selgroo kõrval asub inimese peaenergia kanal, mida mööda energia liigub. Vii selg sirgeks. Istu toolil, tallad kindlalt maas, käed lõdvestunult süles. Sule silmad, kui saad. Tunneta hetkeks maa külgetõmbejõudu ning lõdvesta sellesse puusad, jalad, käed ja õlad.

Sisse hingates hakka tõstma oma selgroolülisid ülespoole, seda nii mõttes kui ka füüsiliselt. Välja hingates lõdvestu. Sisse hingates jätka selja tõstmist kuni jõuad kaelani. Kaela juures jälgi, et su lõug ei liiguks üles, vaid pigem veidi alla ja “sisse”.

Kõige kõrgem punkt on otse sinu pealael. Kui oled selja ja kaela täielikult sirutanud, siis hinga selles asendis mõned pikad ja sügavad korrad. Hiljem arvuti taga toimetades proovi seda sirget asendit hoida.

Harjutus 2: Ole samas asendis, mis harjutuses 1, sest selles on hea teha ka seljapainutusi. Istu sirgelt, jalatallad maas, käed puhkamas põlvedel. Sisse hingates vii selg nõgusaks, ava rinnak ja tõsta see ka veidi üles. Välja hingates vii selg kumeraks ja lase lõual rinnale vajuda. Jätka sellist liikumist 2–3 minutit ja tunned mõnusat lisaenergia saabumist.

Harjutus 3: Vasaku ninasõõrme hingamine aitab rahuneda ja maandada stressi. See toetab sul hakkama saamist negatiivsete emotsioonidega ja muudab sisemiselt tugevamaks.

Istu sirge seljaga. Kasuta pöialt ja nimetissõrme ninasõõrmete sulgemiseks. Hinga rahulikult ja pikalt vasakust ninasõõrmest sisse ja paremast sõõrmest välja. Kui saad, sule silmad ja keskendu õhuvoo liikumisele. Tee harjutust 3–5 minutit.

Harjutus 4: Parema ninasõõrme hingamine juhib sind aga aktiivsusele. Keskendumisvõime paraneb ja tegutsemisenergia suureneb. Harjutus on samalaadne eelmisele, ainult hinga sisse paremast ninapoolest ja välja vasakust. Tee harjutust 3–5 minutit.

Harjutus 5: Vahelduva ninasõõrme hingamine tasakaalustab ajupoolkerasid, loob emotsionaalse tasakaalu ning aitab teha õigeid otsuseid. Nagu eelmistes harjutustes, kasuta sõrmede abi, et suruda kinni erinevad ninapooled. Hinga sisse vasakust ja välja paremast ning järgmise hingamisega tule justkui tagurpidi tagasi, hingates sisse paremast ja välja vasakust. Tee harjutust 3–5 minutit.

Igapäevased väikesed hingamisharjutused ja tähelepanu suunamine enda sisse teeb imesid. Kui sul on tunne, et jooksed ringi nagu “peata kana” ja fookus on kadunud, siis tee väike seljasirutus ning hinga teadlikult umbes kolm minutit. See loob sinus taas iseendaga kontakti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700