Autor: Marju Põld ja Gähtlin Leppänen, OÜ Karjääripõld koolitajad • 30. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas suurendada tööga rahulolu ja täiustada töötulemusi job crafting’u toel

Inimene ei ole robot ega saa olla vaid passiivne tööülesannete täitja või „mutrike” suures masinavärgis nimega Organisatsioon. Igaühel meist on oma mõtted, tunded, teadmised, oskused, võimed, vajadused, huvid ja eelistused. Vahel me väsime, tunneme tüdimust, igavust, ärevust või apaatiat, satume konfliktidesse, tajume liigset pinget või avastame, et tööd on liiga palju või hoopiski liiga vähe või me ei näe tehtaval tööl mõtet.
Foto: Scanpix/Panthermedia

Vahel juhtub, et töökirg kaob ja selles suhtes ei osata midagi ette võtta, sest päris täpselt ei olegi selge, kuskohas on midagi valesti ja häirivat, samas ei ole olukord ka nii hull, et uut tööd otsida, kuid rahulolematus kasvab.

Job crafting tähendab oma töö iseendale sobivamaks kohandamist. Sinu tänases töös võib olla ülesandeid ja hetki, mis sul aeg-ajalt suunurgad allapoole viivad. Kui neid hetki saab päevas liiga palju, võib mingi aja pärast tekkida soov töölt lahkuda ja uus töö leida. Tööd kohandades on aga võimalik muuta olemasolevat tööd selliseks, mida sa tõesti tahad teha!

Töötaja töökoht on tavapäraselt üles ehitatud töö analüüsi ja disaini protsessis, koondades ja grupeerides tööülesanded ühe ameti alla, see on kirja pandud ametijuhendis ja eeldatakse, et seda tööd teeb üks inimene. Värbamisprotsessis selgitatakse välja sobivaim inimene. Paraku ei ole mitte kunagi võimalik leida inimest, kes sobib ametikohale 100%. Küll aga on inimene ise enda parim tundja ning seetõttu saab vaid inimene ise kujundada oma töökoha endale veelgi sobivamaks ja motiveerivamaks. Inimesed kohandavad oma tööd niikuinii ja teevad seda pidevalt, kuid peamiselt alateadlikult selleks, et vähendada tajutud pinget või ebakõla iseenda ja töö vahel. Mõistlik on, et inimesed teeksid seda teadlikult ja kindla meetodi järgi.

Job crafting tähendab töötaja piiride nihutamist kas tööülesannetes või -suhetes, kas füüsiliselt või kognitiivselt: võttes ette rohkem või vähem ülesandeid, laiendades või vähendades nende kohaldamisala või muutes viisi, kuidas neid tehakse. Suurendada või vähendada saab töö variatiivsust, leida uusi suundi, lähenemisi, võtta kasutusele tarkvara või seda muuta jms. Oma tööd analüüsitakse kolmest komponendist lähtuvalt – tööülesanded ja nende sobivus, töösuhted ning töö mõte.

Job crafting ehk töö kohandamine on töö rikastamise ja kujundamise meetod. Seda juhib töötaja ise. See on oma töö analüüs, pilt sellest, kuidas inimene ise oma tööd mõistab, mis aitab kohandada tööülesandeid isiksusega sobivamaks ning rohkem tunnetada oma töö tähtsust ja tähendust. Analüüsi tulemusena tajutakse vähem pinget ja stressi ning suurenevad pühendumus, motivatsioon, tulemused ja tööga rahulolu.

Juba aastal 1909 leidis uuringutes kinnitust asjaolu, et mida parem on sobivus inimese ja töö vahel, seda suurema rõõmuga inimene oma tööd teeb, seejuures paranevad nii tööga rahulolu, motivatsioon, pühendumus, töösooritus kui ka töötulemused. Töö kohandamine annab töötamisse uut energiat ning suurendab sobivust töö ja töötaja vahel, mis võimaldab inimeste kompetentsi maksimaalselt ära kasutada ja tagab pideva arengu.

Job crafting’u abil on võimalik teha väikeseid, kuid märkimisväärseid muudatusi enda ja töö parema sobivuse saavutamiseks. Inimesed arvavad tihti, et nende tööülesanded on n-ö kivisse raiutud, kuid enamasti on meie töös võimalik paindlikult oma tööülesandeid muuta. Ükski tööandja ei taha tegelikult kaotada head töötajat ega soovi, et inimesed töötades läbi põleksid või teeksid oma tööd vastu tahtmist. Tööandja soov on, et inimesed panustaksid oma oskuste ja teadmistega maksimaalselt organisatsiooni eesmärkide täitmisesse ja teeksid seda rõõmuga.

Siin tulebki appi job crafting. Meetodi rakendades saab näha oma tööd paindlikumalt kui lihtsalt rangelt paigas tööülesannete listi (sh erinevaid töö osi, mida saab muuta). Nii saab töö ümber „voolida”, rohkem sobivaks inimese tugevuste, isiksuse, väärtuste, kire ja huvidega. Seejuures on võimalik muuta ka mõtteviisi, et keskenduda rohkem loodavale väärtusele ja töö tähendusele.

Töö kohandamise näol on tegemist võimsa tööriistaga, mis võimaldab suurendada kontrollitunnet oma tööelu üle, üllatades samal ajal tööandjat üha paremate töötulemustega. Igas töös on võimalik endale midagi sobivamaks kohandada ja sellega võib algust teha kohe praegu!

Kui hea töö kohandaja sa juba oled? Mida rohkem saad allolevatele küsimustele JAH vastata, seda parem töö kohandaja ilmselt oled. Samuti võib nende küsimustega tegelemine anda väärtuslikke mõtteid oma töö ümber craft’imiseks.

- Kas tead, mida sinult tööl nõutakse?

- Kas tunned oma tugevusi?

- Kas saad oma tugevusi oma töös iga päev rakendada?

- Kas tunned oma isiksuseomadusi?

- Kas sinu isiksuseomadused toetavad sinu töö tegemist?

- Kas sul on sobivad materjalid, vahendid ja keskkond, et teha oma tööd hästi?

- Kas sul on võimalus teha tööl iga päev seda, mida teed kõige paremini?

- Kas oled viimase 7 päeva jooksul saanud tunnustada, et teed tööd hästi?

- Kas kaastöötajad hoolivad sinust kui inimesest?

- Kas keegi kaastöötajatest julgustab sind su arengus?

- Kas tööl näib sinu arvamus lugevat?

- Kas sinu organisatsiooni missioon/eesmärgid panevad sind tundma, et su töö on tähtis?

- Kas su kaastöötajad on pühendunud tegema head tööd?

- Kas viimase kuue kuu jooksul on keegi sinu organisatsioonist rääkinud sinuga su arengust?

- Kas sul on olnud võimalus viimase aasta jooksul oma töös areneda ja õppida?

- Kas saad oma tööülesandeid või nende tegemise viisi endale sobivamaks muuta?

- Kas saad muuta seda, kellega koos sa midagi tööl teed?

- Kas saad muuta töölõike, mis sinu meelest ei ole produktiivsed?

- Kas tead, millist väärtust maailmale lood?

- Kas sinu ja organisatsiooni väärtushinnangud ühtivad?

- Kas oled pingutanud, et inimesi tööl mõista?

- Kas oled loonud teadlikult tööl uusi suhteid või olemasolevaid täiustanud?

Kui nende küsimuste puhul tekkis mõtteid, et midagi annaks oma tööga ette võtta, siis miks mitte teha seda job craft’ides? Nutikat töö kohandamist!

Allikas: personaliuudised.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700