Autor: Kai Saard • 26. aprill 2019

Netflixi talendijuht: ole inimene, kes võtab kätte ja teeb ära

Kui hästi tunnevad sinu töötajad ettevõtte äri sisu? Kuidas sa tagasisidet annad? Miks ei tasu meeskonda kohelda kui perekonda? Netflixi endine talendijuht Patty McCord tuli ja jagas oma hiilgavaid ideid!
Netflixi endine talendijuht Patty McCord
Foto: erakogu

11.–12. aprillini toimus PARE aastakonverents „Käigu vahetus”. Teiste kõvade nimede seas oli peaesinejaks Netflixi endine talendijaht Patty McCord. 12. aprilli õhtupoolikul oli Pattyt võimalik kuulda ka Palo Alto Clubis, kus ta vastas huviliste küsimustele.

Oma kolmveerandtunnise esinemise ja pooleteisttunnise küsimuste-vastuste vooru jooksul suutis 30-aastase personali valdkonna kogemusega Patty McCord panna kuulajaid mõtlema nii mõnegi olulise ja jahmatavagi teema peale.

Kuhu kadus töötajate jõud?

Patty arvates on personalitöös sõnu, mis ajavad südame pahaks. Üks selline sõna on näiteks „jõustama”, mis on aktuaalseks saanud puhtalt seetõttu, et tänapäevases juhtimises võetakse töötajatelt jõudu ja võimu ära. Töötajad on liigse reguleerimisega liiga väikeseks tehtud. Ta jätkas ja küsis, mis saaks siis, kui kõigil töötajatel, kes ettevõtte uksest homme sisse astuvad, oleks jõud. Neid ei tuleks kellelgi eraldi jõustada, vaid nad juba teeksid oma tööd kirega ja suurepäraselt. „Kas see poleks mitte hullumeelne mõte?” jättis Patty küsimuse õhku. Üks tema suuri ideid on kutsuda juhte kohtlema oma töötajaid nagu normaalseid täiskasvanud inimesi, kellel on jõud.

Tagasiside, mis loeb

Kuidas tasuks töötajatele tagasisidet anda? Tavaliselt jagavad juhid konstruktiivset kriitikat ja selgitavad, mida saaks paremini teha. See võib olla küll tõhus, aga on samas üpris aeglane lahendus. Patty soovitab teha vastupidi – kui keegi teeb midagi väga hästi, tulebki talle öelda, et tema teguviis on suurepärane ja et ta jätkaks samas vaimus. Sellest saab inimene tegutsemisindu juurde rohkem kui lihtsalt konstruktiivsest kriitikast. Ja peale selle, et personaliinimesed saavad ise sellist tagasiside andmist õppida ja kasutada, saavad nad seda ka teistele juhtidele õpetada.

Meeskond, mitte perekond

Oluline mõte, mille Patty välja käis, oli see, et ettevõtte tiim on spordimeeskond, mitte perekond. Selline võrdlus on tähtis seepärast, et tiimis tulevad inimesed kokku ja teevad asjad ära. Pidevalt otsitakse uusi andekaid töötajaid ja tehakse meeskondi ümber. Seevastu peres võid oma vennapojale raha laenata, kuigi tead, et ta ei maksa sulle seda nagunii kunagi tagasi, ja see ongi normaalne. Tiimis sa aga nii ei tee. Seejuures on personalijuhi ülesanne panna kokku parim võimalik tiim, kellega saavutada parimaid võimalikke tulemusi. Ja seetõttu peab ka personalijuht mõistma sügavuti ettevõtte äri sisu – et ta teaks, keda värvata, kes on sobiv kindlale ametikohale.

Meeskonna puhul on olulised läbipaistvad suhted. Tiimis peavad alati olema inimesed, kellega on hea koostööd teha, kelle mentaliteet on saada asjad tehtud – seejuures on oluline, et sa ka ise selline inimene oleksid. „Mis siis saab, kui sa ootad oma töötajatelt keskpärasust, mitte häid tulemusi ja koostööd? Sa saadki keskmised töötajad keskmiste tulemustega,” selgitas Patty.

Kolm nõuannet organisatsiooni(kultuuri) muutmiseks

1. Sa pead olema teadlik ettevõtte äri sisust. Sa pead teadma, kuidas äri toimib, kust ja kuidas tuleb kasum, kes on ettevõtte klient. Sa pead mõistma, milline on sinu roll äris.

2. Ära räägi töötajatega personaliinimeste keeles. Pead muutma oma keelekasutust valdkonna järgi – IT-spetsialistiga räägi IT-keeles, müügimehega müügikeeles.

3. Ole see inimene, kellega tahaksid sa ka ise ühe laua taga istuda. Ole see, kellest inimesed aru saavad.

Patty andis ka ühe ülesande. „Kui lähed uuel nädalal tööle, küsi iga tööprotsessi, iga tööülesande juures, miks sa seda teed. Sa ei pea mitte midagi muutma, pead ainult küsima, miks sa seda teed. Ja kui sa oled piisavalt julge, teed sa midagi väga uuendusmeelset – sa lõpetad nende tegevuste tegemise, millel ei ole tegelikult mõtet.”

Loe ka Patty McCordi lugu, mis ilmus Personali Praktiku märtsinumbris.

Kuula Äripäeva raadiosaadet „Juhtimislabor”, kus rääkisid Proeksperdi insenerikultuuri eestvedaja Tiina Seeman ja juhtimiskonsultant-koolitaja Veiko Valkiainen juhtimisest ja Netflixi töökultuurist.

Ja kui sa pole veel jõudnud, siis soeta nüüd kindlasti ka Patty McCordi inspireeriv raamat „Jõud”!

Patty McCordi ettekannet PARE aastakonverentsil toetas Balti-Ameerika Vabaduse Fondi (BAFF) dialoogiprogramm. Rohkem infot BAFF-i kohta saad siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700