25. juuni 2019

7 nippi tõhusamaks ja tervislikumaks kontoritööks

Et veedame kontoris enamuse oma päevast, peaks seal oldud aeg olema võimalikult meeldiv ja produktiivne. Teada on, et suurt rolli mängivad selles kontori sisustus, sealne valgus ja temperatuur. Kuid peale nende on ka teisi olulisi asjaolusid, mis sõltuvad vaid meist ja meie otsustest.

Selleks ei olegi alati palju vaja, et viia igapäevaellu muudatusi, millel on märkimisväärselt positiivsed tagajärjed – nii ka kontoritöös, kus enamus päevast kulgeb töölaua taga istudes ja kuvariga tööd tehes. Piisab paarist rutiini muudatusest või uuest harjumusest, et parandada igapäevast enesetunnet. Need on sageli üsna väikesed teod, mis mõjutavad oluliselt kommunikatsiooni ja füüsilist tervist, edendavad töökorraldust ja parandavad isegi kolleegide vahelisi suhteid.

Kontorite sisustaja ELKE Mööbel jagab hispaania kontorimööbli tootja Actiu seitset lihtsat nippi, mis aitavad töökeskkonda parandada.

1. Terve päev kontoritoolis veetmine ei ole enam moes

Seda on korduvalt mainitud, kuid ikka ja jälle tuleb üle korrata, et istuv eluviis on emotsionaalselt õnneliku elu vaenlane. Kui vähegi võimalik, proovi teha enamus tööülesandeid seistes – see parandab tuju, produktiivsust ja üleüldist heaolu. Selle all ei mõelda vaid korraks lõunapausi ajal jalutama minemist, vaid ka seistes telefoniga rääkimist, tööle jalutamist ja töötoolis istumise kombineerimist vestlustega erinevates paikades.

Töötoolile kinnitatav ja arvutiga ühilduv S4.0 sensor Interstuhlilt, mis annab märku, millal oleks aeg toolil asendit muuta ja millal aeg püsti tõusta
Foto: Interstuhl

2. Koosolekud kõrgete laudade taga

Seistes läbiviidud koosolekud tõepoolest toimivad. Kui veeta koos meeskonnaga hommikul paar minutit tööpäeva planeerides, saab paremini ülesandeid prioritiseerida ja ei pea muretsema, kas kõik saab õigeaegselt tehtud. Tehes seda kõike püsti kõrge laua taga, hoiab see närvisüsteemi aktiivsena ja oled rohkem keskendunud. Liikumine ja organiseeritus on stressi vastu võitlemise võtmeelemendid.

Kõrgusesse reguleeritavad Actiu Mobility tööjaamad võimaldavad ka püsti seistes tööd teha.
Foto: Actiu

3. Õpi alati midagi uut

Endale pidevalt uute väljakutsete esitamine hoiab vaimu värskena ja aitab ka teadmisi laiendada. Uus paradigma tööelus on viinud suurema paindlikkuseni – töötajad, kes kohanevad muudatustega paremini, edendavad oma karjääri ka suurema rahuloluga. Kui avame end uutele väljakutsetele, avastame endalegi üllatuseks, kui piiratud meie maailm seni on olnud.

Ühenda lõunapausid harivate podcastide kuulamisega privaatsust võimaldavates tugitoolides.
Foto: Muuto

4. Suhtle oma kolleegidega, et end tööst korraks välja lülitada

Suhtlemine kolleegidega on ülimalt oluline, et tööst korraks välja lülituda – väike paus ja spontaanne jutuajamine võivad üllatavalt palju produktiivsusele kaasa aidata. On tõestatud, et 80% olulistest otsustest ja meeskonna vahelisest koostööst leiavad aset justnimelt mitteametlikel koosolemistel.

Actiu Bend moodulitest saab ka kitsamasse kohta luua mõnusaid kolleegide kohtumispaiku.
Foto: Actiu

5. Ära ole kogu aeg saadaval

E-kirjad, sotsiaalmeedia võrgustikud, nutitelefonid – meil on nii palju vahendeid ja keskkondi, kus oleme pidevalt online ning saadaval. Nii on peaaegu võimatu end välja lülitada. Need segajad ei aita meil anda endast parimat ning mõjutavad meie efektiivsust ja tõstavad stressitaset. Kõikidest suhtluskanalitest aeg-ajalt väljalülitamine muudab meie heaolu paremuse poole.

6. Muuda liikumine oma igapäevaseks rutiiniks

Füüsilise liikumise kasulikkus on ammu teada – see aitab pingeid leevendada ja stressi vähendada. Kuigi aega liigutamiseks ei ole alati nii lihtne võtta, tasuks selleks ära kasutada kõik võimalused: sõida tööle jalgrattaga, väldi võimalikult palju lifti ja eelista treppe, tee pauside ajal kontorivõimlemist ning venitusharjutusi.

“Adopteeri” endale kontoris taim ja muuda selle eest hoolitsemine igapäevaseks liikumisvõimaluseks.
Foto: Menu

7. Vähenda kohvijoomist

Kohv on kontorielu lahutamatu osa – see on lihtsamaid viise enda ergutamiseks ja põhjuseks, et võtta väike paus. Tõsiasi on aga see, et kui kasutad “kohvipausi” pigem tervislike mahlade joomiseks ning puuviljade, pähklite ja teiste kehale ning vaimule kasulike palade söömiseks, märkad peagi füüsilise ja emotsionaalse heaolu paranemist.

Tervislikud joogid mõjuvad energia mõttes kohviga sarnaselt - ergutavalt.
Foto: Aida

Kõik need väikesed muudatused võivad kokkuvõttes kaasa tuua suuri positiivseid mõjutusi meie igapäevases tööelus. Tasub aga meeles pidada, et need tegevused muutuvad harjumuseks siis, kui neid esialgu vähemalt 21 päeva järjest praktikas rakendada.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700