Autor: Kaire Viil • 27. märts 2020

Praktilised nõuanded: kuidas nautida kodust töökohta?

Uuega harjumine võtab aega mitu nädalat. Jagan oma kodukontori nippe, mis muudavad päeva kordaläinuks ja tähenduslikuks.
Foto: Pixabay

Ärka iga päev nagu tavalisel argipäeval. Pärast hügieenitoiminguid võimle või tee õues üks pooletunnine tervisekõnd. Seejärel mõtiskle päevatoimingud läbi ja tänu kodukontorile saad töölesõidu aja arvelt teha parema hommikusöögi. Võta enne arvuti avamist meelerahuminutid ja tee rahuliku muusika saatel pärast hommikusööki näiteks hingamisharjutusi.

Soovitan teha keerulisemad tööülesanded enne. Brian Tracy järgi on tülikamate ülesannete ärategemine nagu konna söömine. Ta õpetab, et neela konn korraga alla ja siis võid selle unustada. Hea nipp asjade edasilükkamise ennetamiseks on see, et teed kohe ära need ülesanded, mis võtavad vähem kui kaks minutit. See kehtib kõigis eluvaldkondades.

Isegi vilunud teadmustöötaja suudab korraga keskenduda ehk süvamõelda kuni 45 minutit. Seejärel tee puhkepaus. Loomulikult ei soovitata selleks sihitut veebisurfi. Parem tõuse püsti, liiguta end või vaata paar minutit paarikümne meetri kaugusele. Tüdimuse tekkimise ennetamiseks ära tegele pool päeva järjest ühe ja sama ülesandega – rikasta tööpäeva iga tunni aja tagant eri ülesannetega. Mõnele sobib eri tegevuste jaoks ümber lülitumiseks ka kohta vahetada, kasvõi tooli veidi nihutada. Tegele korraga ühe asjaga, siis näitavad tulemused end kiiremini. Ühe korraga võib keskenduda ka 25 minutiks, nagu on see jõukohane põhikooli õpilasele.

Keskendumise ja heade harjumuste kujundamise käsiraamatud õpetavad, et peida kõik segajad ja halbade harjumuste päästikud. See tähendab, et vaigista ka digiseadmete viled-kellad. Kui ühelt veebilehelt teisele surfamine võib ajakava ohustada, mõtle hommikul läbi tänane interneti kasutamise plaan. Hoia töökoht ja selle ümbrus puhas. Pane käeulatusse oma parimad kirjutusvahendid ja märkmikud; vesi ja terviseampsud. Tead ju küll, et vesi annab kauemaks energiat kui kohv ja šokolaad.

Soovitan e-kirju esimest korda vaadata veidi enne lõunapausi, kuna need on ühed suuremad kontoriinimese ajaraiskajad. Tee süda kõvaks ja sorteeri ebavajalikud kirjad kohe prügikasti. Võta kodukontori päevadel kindlasti mitmekümne minutiline täisväärtuslik lõunapaus. Naudi lõunasööki aeglaselt kõikide meeltega. Tunneta selle eri maitsenüansse, lõhnu, tekstuuri, imetle värve. Kasuta ära pealelõunane päikeseküllane aeg ja mine enne järgmist kontorisessiooni parki või metsa energiat saama ning mõtteid korrastama. Las aeg peatub ja kogu maailm oodaku!

Treenitud aju suudab päevas pingsalt mõelda 5–6 tundi. Arvesta sellega, et juba seitsmes süvatöö või -õppe tund pole kaugeltki enam nii tõhus. Tihti soovitatakse keerulisemad ja vastutusrikkamad ülesanded võtta ette päeva esimesel poolel. Tegelikult saavad ka õpilased olla koduses klassiruumis enda vastu ausad ning kui oled öökulli-tüüpi ehk aktiivne päeva teisel poolel, siis jäägu vanasõna „Varane linnuke leiab tera” lõokese-tüüpi inimestele. Usalda oma sisemist kella ja kuula seda. Kodukontoris on see enamasti võimalik.

Pikemalt saad lugeda Personaliuudiste veebist.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700