Autor: Sekretär.ee • 7. mai 2020

Kuidas mõjutavad erinevad isiksuse omadused kodus töötamist?

Foto: Photobox/Panthermedia
Neli aastat tagasi prognoosis Suurbritannia Riiklik Statistikaamet, et peatselt võib kuni 50% töötajatest vähemalt osaliselt teha kaugtööd. Veel paar aastat tagasi ei kujutanud seda hästi ette, aga 2020. aastast on kiiresti ja kindlalt saanud kaugtöötamise aasta.

Ka enne koroonakriisi suurenes kaugtöötajate osakaal pidevalt. Haiguspuhangu tõttu on aga paljud inimesed kiirelt ja ootamatult jäänud täielikule kaugtööle ning paljud ettevõtted ja töötajad ei olnud psühholoogiliselt, emotsionaalselt ega ka materiaalselt selleks muudatuseks ette valmistunud.

On palju töövahendeid, mis aitavad inimestel kodus töötada. On ka arusaam, et see ei ole normaalne aeg. Ideaalses maailmas saaksid töötajad järk-järgulise sisseelamiskogemuse, mille jooksul on neil olemas tugi, et teistsuguses töökeskkonnas kohaneda. Enamiku jaoks ei ole see hetkel võimalik.

Seetõttu on meil tarvis mõista, kuidas erinevad inimesed kaugtöö keskkonnas reageerivad ja kohanevad. Isiksusetüüp on püsiv ja kindel töötulemuste ennustaja, seega on see hea viis, kuidas mõista ja juhtida kaugtöötajaid.

Uuringud näitavad, et erinevad isiksusetüübid vajavad erinevaid juhtimisviise. Kolm olulist isiksuse omadust kaugtöö puhul on järgmised.

1. Kohusetundlikkus

Kohusetundlikkus kirjeldab inimese motivatsiooni, distsipliini ja pikaajaliste plaanide tegemise võimekust. Väga kohusetundlikud inimesed motiveerivad ennast tavaliselt ise ja suudavad juhtida oma ajakava ning tähtaegu iseseisvalt.

Kohusetundlikkus on oluline väärtus kaugtöö puhul ja kohusetundlikud inimesed suudavad enamasti paremini juhtida ja organiseerida oma tööd, tähtaegu, plaane ja kohustusi. Vähem kohusetundlikud inimesed vajavad aga enam järelevalvet ja tuge.

Suurema kohusetundega töötajad vajavad töös rohkem iseseisvust ja vabadust. Nad suudavad hästi oma ajakava juhtida, aga neil võib olla raske tööst välja lülituda, seda eriti kodus.

Väiksema kohusetundega töötajad vajavad sagedamini välist tuge, asjade ülevaatamist ja raporteerimist, et tööd korrektselt kulgeksid. Neid mõjutab enam füüsiline ja sotsiaalne keskkond, nii et neil on ajajuhtimisel abi tarvis.

2. Kohanemisvõime

Kohanemisvõimest sõltub, kuidas reageerivad inimesed stressoritele ja kuidas nad suudavad oma emotsioone juhtida. Parema kohanemisvõimega inimesed harjuvad kiiremini ka kaugtöö uute nõudmiste ja pingeallikatega. Halvema kohanemisvõimega inimeste jaoks tekitavad uued töökeskkonnad stressi. Nende jaoks võib aga kaugtöö vähendada kontoris olevaid stressoreid.

Hea kohanemisvõimega inimesed harjuvad kiiremini ja tunnevad teistest vähem ärevust, aga see tähendab, et nad võivad tunduda eemalehoidvatena. Väga pingelisel ajal on neil ebamugav oma muredest rääkida, seega õigete küsimuste esitamine võib olla nende puhul vajalik.

Halva kohanemisvõimega inimeste puhul on abiks kindlus ja selgus. Muidu võivad nad langeda halvima stsenaariumi ettekujutamise ja mõtete hekseldamise küüsi. On oluline, et juhid jagavad informatsiooni avatult ja ausalt ning rõhutavad töötajate panuse olulisust.

3. Uudishimu

Uudishimulikud töötajad naudivad uue õppimist ja neile tavaliselt meeldivad ka uued töökeskkonnad. Nad kohanevad tõenäoliselt kiiremini uute olukordadega ja naudivad õppimisprotsessi. Nad võtavad omaks uue tehnika ja töövahendid ning nende eelistuseks ongi kaugtöö või paindlik töökorraldus.

Suure uudishimuga töötajad naudivad uusi asju ja uue õppimist ning kohanevad kiiremini. Nende tähelepanu võib kergemini hajuda, seega võib juht olla abiks fookuse hoidmisel. Vahel vajavad nad tuge ka eesmärkide prioriseerimisel.

Vähem uudishimulikud töötajad vajavad palju rohkem järjepidevust ja regulaarsust plaanides, ülesannetes ja töös. Nad eelistavad kindlaid ajakavu ja kokkuleppeid ning neid võib aidata see, kui nende kodukontor meenutab tavalist kontorit.

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700