Autor: Kristjan Vanaselja • 1. september 2020

Mis on kontor, kus on kontor, kus on kontorikoht

Tuttav raadio-DJ seletas mulle kunagi, miks ta televisioonis töötada ei taha.
GoWorkaBiti juht Kristjan Vanaselja
Foto: Raul Mee

„Televisoonis pean endale ilusad riided selga panema,” selgitas mees. „Raadios võin välja näha ükskõik milline, keegi ei näe. Ma saan stuudios rahumeeli nina nokkida ning kasvõi aluspükste väel saadet teha, püüa sa televisioonis midagi sarnast üritada!”

Kevadine viirusepuhang andis kõigile aimu, miks raadiotöö televisioonist parem on. Kontoris ei pidanud pea keegi käima ning Zoomi-koosolekul õnnestus tuimalt aluspesus osaleda. Särgi pidid küll virtuaalse kogunemise ajal selga ajama, kui just kolleege šokeerida ei tahtnud. Mis aga allpool naba toimus, oli sügavalt sinu oma asi.

Nüüd on elu tagasi enam-vähem seal, kus aasta eest oli. Tõsi, viroloogid hoiatavad uue viiruselaine eest ja kui uudiseid jälgida, näib neil õigus olevat. Paljudes ettevõtetes arvatakse, et nüüd läheb vana elu edasi sealt, kus 13. märtsil pooleli jäi. Aga inimesed on hakanud hoopis teistmoodi mõtlema.

Ühest küljest näivad inimesed selle üle rõõmustavat, et saavad taas kontorisse minna, kuigi võiks ju arvata, et igaüks eelistab oma magamistoas tööd teha. HubbleHQ tehtud uuringud näitavad, et 85% inimesi tahab küll kaugtöötada, kuid ainult 15% on valmis seda päriselt iga päev tegema. 76% inimestest usub, et on kodus toimekamad, samas on 71% veendunud, et mingit sorti kontor võiks sellel ettevõttel siiski olla, kus nad töötavad.

Toimekuse poolest jagunevad inimesed teatavasti kaheks: paljud suudavad end tõepoolest koduköögis paremini kokku võtta, mõnel on raske keskenduda, kui külmutuskapp kutsuvalt haarde kauguses seisab. Vanasti arvati, et „mingit sorti kontor” on justkui firma legitiimsuse tunnus. Ehk kui ettevõttel on kontor, on ta olemas, kui mitte, siis pole. Moodsas maailmas on asjad hoopis teistmoodi.

Inimesed soovivad küll aeg-ajalt kontoris käia, kuid valiksid parema meelega ise, millal seda teha. Vanasti oli vastuvaidlematu norm, et töötajad hommikul kontorisse vantsisid. Uus normaalsus on aga selline, et kontorisse lähevad ainult need, kes tahavad, ükskõik kui lõbusalt see ka ei kõla.

Töötajad soovivad ise otsustada, kus nad tööd teevad. Oma tõhusust suudab iga inimene ise kõige paremini tajuda ning kui mõni soovibki hea tulemuse nimel üheksast viieni kontoris viibida, siis paljudele sobib koduaed või kohvik palju paremini.

Ja kui inimese töökohta ilmtingimata „kontoriks” tahta kutsuda, siis võib see Eestis tingimustes ju kasvõi keset metsa asuda: löö telk püsti ja tööta looduslikus rahus!

Allikas: GoWorkaBiti blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700