Autor: Sekretär.ee • 24. september 2020

Zoomi-väsimusega peab tööelus arvestama

See erakordne aasta on jäädavalt muutnud meie tööharjumusi. Üheks tööelu tavapäraseks osaks on saanud virtuaalsed koosolekud. Ka varem tehti virtuaalseid koosolekuid kolleegidega teistest riikidest või asukohtadest, aga enamik tavapäraseid nõupidamisi toimus siiski silmast silma oma lähimeeskonnaga. Paigas olid rutiinid, sotsiaalsed rollid ja omavahelised suhted.
Foto: Pixabay

Kui kodus töötamine sai põhiliseks tööviisiks, siis kurtsid paljud suuremat tööpäevajärgset väsimust, ärritust virtuaalsete koosolekute vastu ja motivatsiooni puudust. Psühholoogid on määratlenud mitmeid asjaolusid, miks virtuaalne suhtlus tundub olevat palju väsitavam kui silmast silma kohtumised.

Väsitav on tükk aeg järjest kedagi jälgida. Kui me isiklikult kohtume, siis me ei vaata teist inimest üksisilmi näiteks terve pooleteisttunnise kohtumise aja. Psühholoogide sõnul teeb videovestluse keerulisemaks ka see, et me ei näe nii hästi kehakeelt ja näoilmeid, millega oleme samuti harjunud sõnumeid vastu võtma. Uuring on näidanud, et juba vastaja 1,2-sekundiline viivitus veebisuhtluses paneb kõneleja arvama, et kuulaja on vähem sõbralik või keskendunud.

Ka iseenda näo jälgimine ja teadlik või alateadlik hindamine väsitab. Lisaks näeme veel teiste inimeste taustu ja kui osalejaid on palju, vaatab meie ekraanilt vastu tapeetide, riiulite ja lampide virvarr.

Kuid mis peamine – silmast silma suheldes toimub inimeste vahel energiavahetus. Ühiselt asju arutades, ideid või lahendusi välja mõeldes võib inimeste vahel tekkida hea positiivne energia, mis annab indu ja uut motivatsiooni tükiks ajaks. Videokõned on kindlasti parem suhtlusviis kui sõnumid ja e-kirjad, aga sellist energiavahetust virtuaalselt siiski enamasti ei teki. Ilmselt me kõik oleme kogenud ka olukorda, kus arusaamatused ja ebakõlad lahenevad kohe, kui inimesed silmast silma kohtuvad ning küsimused saab läbi räägitud. Päris kohtumistel on mingi eriline mõju ja inimesed leiavad kergemini ühise keele.

Kui kodus töötamine kevadel alguse sai, jätkasid paljud meeskonnad enam-vähem samamoodi kui enne kontoris töötades. Kaugtöö puhul on aga oma eripära ja meeskonnatöö tuleb vastavalt uuele tööviisile ümber korraldada. Tuleb luua uued rutiinid ja rituaalid, juht peab tõenäoliselt iga meeskonnaliikmega suhtlema rohkem, kui varem kontoris vaja oli. Kontakti hoidmine nõuab tähelepanu ja tööd. Ja seda mitte ainult juhtidelt, vaid kogu meeskonnalt.

Videokoosolekud tasub planeerida lühemad või pidada rohkem pause. Juba poole tunniga võib videokoosoleku puhul tunda väsimust ja keskendumisraskusi.

Kindlasti võiks virtuaalseid kohtumisi korraldada ka niisama, näiteks ühiste hommikukohvide või reedel pealõunaste nädalalõpetamiste korraldamiseks. Siis saab virtuaalset suhtlust positiivselt kasutada ka meeskonnatunde hoidmiseks.

Videokoosolekutega võib kaasas käia ka positiivset arengut. Kui tavatöös olid välja kujunenud teatud rollid, keegi oli sõnakam, keegi domineerivam, siis nüüd võivad paremad võimalused eneseväljenduseks saada need, kes jäid varem varju. Tavapärasel koosolekul võivad mõju avaldada inimeste füüsilised omadused – näiteks pikkus – ja anda eelise kolleegide ees. Videokoosolekute puhul selliseid mõjusid ei ole.

Kui varem oli meeskonnas kujunenud komme pidada pikki väsitavaid koosolekuid, siis veebikoosolek võib aidata meeskonda olla keskendunum ja vähendada ajakulu tühjale jutule. Töö võib niiviisi isegi efektiivsemaks muutuda.

Kuna tööheaolu seisukohalt on oluline, et inimesel oleks teatud vabadus oma töös, siis võimalus pidada videokoosolekuid, selle asemel et kindlal ajal kindlas kohas olla, annab inimesele võimaluse paremini oma tööd ja eraelu sobitada ning võib seega kasvatada ka tööheaolu.

Kuidas vähendada Zoomi-väsimust?

- Ärge planeerige liiga palju videokoosolekuid ühele päevale.

- Koosolekud planeerige lühemad või kui koosolek kestab pikalt, siis kavandage pausid iga 30-45 minuti järel.

- Tehke koosolekutevabu päevi.

- Suhelge ka virtuaalselt nagu inimene inimesega, ärge rääkige ainult tähtaegadest ja ülesannetest jms.

- Teemadega, millega võimalik, võite kasutada ka salvestatud videoid. Salvestuste vaatamine väsitab vähem kui otse jälgimine.

- Viibige piisavalt värskes õhus, see aitab taastuda ekraani väsimusest.

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700