Autor: Sekretär.ee • 27. oktoober 2020

Miks inimesed kaugtööd eelistavad?

Kaugtöö eelisena nähakse tugevat tootlikkust, selgub rahvusvahelise sõltumatu uuringufirma KRC korraldatud ja Microsofti tellitud töökultuuri ja äriettevõtete efektiivsuse korrelatsiooni analüüsivast uuringust. Selle eesmärk oli välja selgitada, kuidas saavad ettevõtted motiveerida töötajaid ajal, mil kaug- ja hübriidtöö saab uueks normaalsuseks.
Foto: Unsplash

Ühe põhilise positiivse uurimistulemusena tuli välja, et kaugtöö eelisena nähakse tugevat tootlikkust. Negatiivsena toodi välja, et kaugtöö tulemusena on ettevõtted vähem innovatiivsed. Üleminek harjumuspärasest üheksast viieni kontorikeskkonnast uude reaalsusesse tekitab paljudes meeskondades tunde, et nad ei ole nii tihedalt seotud ja on teistest eemal. Ehkki individuaalne tootlikkus tundub tugev, nähakse tegevustes innovatsiooni langust. Lisaks tuli välja, et nii juhid kui ka töötajad ei soovi kriisist väljumisel naasta vanade tööviiside juurde.

Selgus, et peamiselt on ettevõtete juhtide fookuses hübriidse töökorralduse kohandamine. Prioriteetide kohta küsides vastas 95% juhtidest, et tööviiside muutmise eesmärk on areneda uuenduslikumaks ja paindlikumaks.

Kolm peamist trendi hübriidtööle üleminekul

• Võrreldes eelmise aastaga (14%) on paindlikuma töökorralduse peale üle läinud 76% firmadest.

• 88% ärijuhtidest usub, et nende firmades jääb hübriidne töökorraldus püsima pikaks ajaks.

• Firmade juhid näevad hübriidtöö eeliseid nii tootlikkuses kui ka efektiivsuses: 83% juhtidest leiab, et nende ettevõtted olid vähemalt sama tootlikud kui varem ja 56% näeb hübriidtöö eelisena kulude kokkuhoidu.

Äriinnovatsiooni mõjutavad peamised tegurid ja väljakutsed

Suurim väljakutse, millega ettevõtted paindlikumate tööviiside poole püüeldes silmitsi seisavad, pole seotud tehniliste lahendustega, vaid töökultuuri säilitamisega. Inimeste kolm peamist väljakutset kaugtöö tegemisel on:

• produktiivse töökultuuri hoidmine;

• meeskonna sidusus;

• toimetulek kasvanud eraldatusetundega.

39% juhtidest tunnistab, et suureks katsumuseks on ka tugeva ja ühtse meeskonnavaimu loomine.

Viis peamist põhjust, miks töötajad naudivad kaugtöö tegemist

1. Vabam riietus (69%) – ei pea järgima etiketti ja riietuma korrektselt, tööd võib teha ka mugavates riietes

2. Personaalne tööruum (49%) ehk tööd tehakse seal, kus tahetakse ja töökoht kujundatakse enda maitse järgi

3. Rohkem aega hobide jaoks (47%)

4. Kõik vajalik on olemas, ei pea muretsema, et midagi jäi koju (36%)

5. Tööd saab teha lemmiku seltsis (28%)

Uuring tehti augustikuus 15 Euroopa riigis: Austrias, Belgias, Taanis, Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Iirimaal, Hollandis, Norras, Portugalis, Hispaanias, Rootsis, Šveitsis ja Suurbritannias.

Kokku küsitleti ligikaudu 9000 respondenti, kelle seas olid nii juhid kui ka töötajad. Igas riigis oli esindatud umbes 600 respondenti. Uuringus osalenud vastajad töötasid ettevõtetes, kus on vähemalt 250 töötajat.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700