Autor: Susie-Ann Viirg • 12. august 2021

Miks on oluline teha liikumispause?

Mõtle hetkeks endamisi… Miks on vaja liikuda? Milleks on liikumine kasulik? Esimesena meenub ehk kaalu alandamine, südame- ja veresoonkonna haiguste tekkimise riski vähendamine, tervislikuma eluviisi poole püüdlemine…
Foto: Unsplash

Liikumine ei ole ainult õues jalutamine või jooksmine ega jõusaalitreening. Liikumine on igasugune aktiivne kehaline tegevus. Selleks võib olla ka näiteks toa koristamine või põranda pesemine, kui seda piisava kiirusega teha. Liikumiseks saab nimetada ka tööjuures tehtavaid võimlemisharjutusi. Just viimase kasulikkusest tänane artikkel räägibki. Milleks on liikumispaus kasulik?

Susie-Ann Viirg juba 4. novembril Tallinna Loomaaia Keskkonnahariduskeskuses ja veebis

Juhiabide praktiline sügiskonverents 2021 „Juhiabide töö muutunud maailmas”

Osta pilet SIIT!

Tööpäevasisene liikumispaus…

… on ajule kasulik

Aktiivse liikumisega kasvab punaliblede hulk veres, mille ülesandeks on hapniku transportimine. Pulss tõuseb, aju saab rohkem hapnikku, samuti vabastab liikumine meie kehas hormoone. Erinevate harjutuste sooritamine sunnib meie aju looma rohkem ühendusi rakkude vahel.

… vähendab stressi

Erinevad uuringud tõdevad, et treeningust saadav positiivne energia annab kehale pikemaajalise vabanemistunde. Korrates treeningut ja pikendades vabanemistunnet oma kehas, unustame stressi ja pinged ning muutume rõõmsamaks.

… parandab vereringet

Liigutades oma keha, paneme liikuma ka oma vere. Paraneb verevarustus ajus, mis aitab tööle paremini keskenduda, tagab teravama meele ning aitab tööülesannetega paremini hakkama saada.

… parandab rühti

Sirutusharjutused on hädavajalikud inimesele, kes töötab arvutiga. Keskendudes sirutusharjutustele ja tehes sundasendile vastupidiseid liigutusi, taastame keha tavapärase asendi, kus õlad ei ole enam ees ja lülisammas ei ole enam ebanormaalses asendis. Võttes need harjutused endale rutiini, muutub kehahoiak paremaks, vähenevad selja-, kaela- ja õlavalud.

… tõstab enesekindlust

Minnes kohtumisele sirge selja, püstise pea ja kerge naeratusega näol, annab palju enesekindlama tunde. Enesekindlus omakorda kohtumiselt soovitava tulemuse.

Loe lisaks: persoonilugu personaaltreener Susie-Ann Viirg

Loe artiklit siit.

… annab energiat

Kahtlemata esineb päevi, kus saabub pärastlõunane rammestus ja tööle on raske keskenduda. Hoolimata sellest, kui väsinud ja kurnatud sa oled, mõjuvad kerged võimlemisharjutused hoopis vastupidiselt – need annavad rohkem energiat. Pärast liikumispausi on hea meel, et see ikkagi tehtud sai, sest enesetunne on hea ning väsimustunnet enam ei ole. Mida vähem väsimustunnet ja mida rohkem energiat, seda produktiivsem saab olla tööjuures.

… leevendab valu

Arvutiga töötamisel puutume kokku sundasendite ja sundliigutustega. Arvutiga töötamise puhul on sundliigutusteks näiteks hiire klikkimine ja sundasendiks näiteks pidevalt ettepoole küürutatud asendis istumine. Sundasendid ja sundliigutused põhjustavad valu. Tehes sundasenditest vabastavaid harjutusi, on võimalik vabaneda valust. Oluline on konstantsus - harjutusi peab tegema pidevalt, sest vaid nii saame elada valuvabat elu.

Liikumispausidel negatiivne efekt puudub, kui liigne motiveeritus välja arvata. Seega tõuse püsti ja siruta! Ka väikene liikumine aitab su kehal end paremini tunda!

Loe lisaks intervjuud vandeadvokaat Albert Linntamiga

Loe artiklit siit.

Loe lisaks: Kuidas reageerida ametnike üllatusvisiidile ja ennetada probleemseid olukordi?

Loe artiklit siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700