Autor: Meeli Miidla-Vanatalu • 24. september 2021

Projektipõhise töö puhul tähtajatu või tähtajaline tööleping?

Ettevõttes on tekkinud olukord, kus töötajaid on vaja uue projekti ettevalmistamisel ja käivitamisel, aga me ei tea veel, kui kauaks, ehk puudub kindlus, kas kavandatud projekt hakkab tööle või tuleb selle projekti ettevalmistamine näiteks aasta pärast katkestada. Mis on erinev töötajate koondamisel, kui sõlmime praegu tähtajalise töölepingu kuni projekti lõppemiseni või võtame töötajad tööle siiski tähtajatu töölepinguga?
Foto: Unsplash

Küsimusele vastab Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu. Töölepingu seaduse § 9 järgi eeldatakse, et tööleping sõlmitakse tähtajatult. Tähtajalise töölepingu võib sõlmida kuni viieks aastaks, kui seda õigustavad töö ajutisest tähtajalisest iseloomust tulenevad mõjuvad põhjused, eelkõige töömahu ajutine suurenemine või hooajatöö tegemine. Siia sobivad ka projektipõhised tööd kuni projekti lõppemiseni.

Juhul kui töölepingud sõlmitakse tähtajatuna, kuid töö saab ootamatult otsa, siis on TLS-i § 89 lg 1 mõistes tegemist koondamise olukorraga ning tööandjal tekib õiguslik alus töötaja tööleping sel põhjusel erakorraliselt üles öelda. Järgida tuleb seejuures TLS-i § 97 lõikes 2 nimetatud etteteatamistähtaegu või maksta hüvitist vähem ette teatatud aja eest TLS-i § 100 lg 5 alusel ning lisaks koondamishüvitist TLS-i § 100 lg 1 alusel ühe kuu keskmise töötasu ulatuses.

Tähtajalise töölepingu korral on tööandjal samuti õigus töötaja koondada, kuid tuleb arvestada töötaja õigusega saada hüvitisena TLS-i § 100 lg 3 alusel töötasu, mis vastab sellele, mida töötajal oleks olnud õigus saada lepingu tähtaja saabumiseni ehk siis kogu aja eest, mis jääb veel lepingus näidatud tähtpäeva saabumisest puudu.

Ehk tähtajalise töölepinguga töötaja koondamine töö lõppemisel enne projektiga seotud tähtaja saabumist võib olla tööandjale tunduvalt kulukam.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700