Autor: Mats Soomre, KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener • 18. juuli 2023

Suvel kodukontorisse? Osa inimesi on altimad kaugelt töötama kui teised

Suvisel ajal ollakse tihtipeale paindlikumad ja miks mitte töötada rohkem suvisest kodukontorist. KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja meeskonnatöö treener Mats Soomre, kes on teinud kaugelt üle tuhande meeskonnatöö koolituse, annab nõu, kuidas sel juhul erinevate meeskonnarollidega arvestada.
Foto: Pixabay.

Kaugtöö tekitab väljakutseid

Soomre tõdeb, et kaugtöö loob palju uusi võimalusi, kuid tekitab ka väljakutseid. Küsige endalt, kas te olete kodukontoris töötades samasugune inimene kui tööl? Vastus peitub suuresti selles, kui hästi me oma tugevusi teadvustame ja neid erinevates keskkondades või rollides rakendada saame. Oluliseks muutub just varjatud tugevuste teadvustamine. Kuidas aga seda varjatud külge leida? Kas isiksuse analüüs on piisav? Kas analüüs sisaldab ka kolleegide tagasisidet? Kuidas mõjutab kaugtööga kaasnev keskkonnavahetus meie tugevuste rakendamise võimalusi?

Kui isiksus räägib meie iseloomust ja sellest, kes me oleme, siis Belbini meeskonnarollide mudel on käitumiseelistuste analüüs, mis räägib sellest, mida ja kuidas me teeme. Meeskonnarollide mudel kirjeldab üheksal mittevälistaval skaalal inimese terviklikku käitumist, kus isiksust vaadeldakse kui ainult üht mitmest mõjutegurist. Kogemus, suhtumine, ümbritsev keskkond, meeskond, juht, perekond ja õppimine on ühed olulisemad tegurid, mis otseselt mõjutavad meie käitumist täna ja tulevikus. Meeskonnarollide profiil ajaga väga ei muutu, aga keskkonnavahetus ja suhtluskanalite muutumine võib luua takistusi.

Kuidas erinevad meeskonnaliikmed distantsilt töötavad:

Innovaatorid eelistavad töötada üksi. Nad mõtlevad välja eripäraseid lähenemisviise ja uusi ideid, millega meeskond saab edasi töötada. Neid tuleb suunata keerulisi probleeme lahendama ja piisavalt julgustada, et nad teemaga edasi tegeleksid. Pea meeles, et nad võivad olla väga tundlikud kriitika suhtes.

Hindajad eelistavad samuti töötada üksi. See võimaldab neil rahulikult mõtlemisele keskenduda, mis on parim viis tegutseda, ilma et ülejäänud meeskond neid kogu aeg tüütaks. Pea meeles, et Hindajaid ei tohi ignoreerida ja liiga kauaks üksi jätta.

Koordineerijad suudavad väga hästi kogu meeskonda kaasata ja kindlustada, et kõik saavad sõna sekka öelda. Virtuaalsetel koosolekutel anna neile juhi roll ja võimalda neil rääkida tekkinud raskustest, et probleemid saaksid teadvustatud ja ka lahendatud. Nende rahulik meel aitab hoida kogu meeskonda rahulikuna.

Teostajad on need, kelle peale võib alati loota, et nad tavalisel süsteemsel moel edasi liiguvad. Organiseeritud ja usaldusväärsete inimestena harjuvad Teostajad uue töökorraldusega hõlpsasti. Pea meeles, et nad vajavad konkreetset ja selget infot, miks midagi tehakse või muudetakse.

Viimistlejad vajavad selgust tähtaegade ja prioriteetide asjus. Kuna Viimistlejad ei ole kõige tõhusamad delegeerijad ega ajahaldajad, on nendega vajalik tihedamalt ühendust pidada. Palu Meeskonnatöötajat, et ta Viimistlejatel silma peal hoiaks ja aitaks neil toime tulla keskmisest kõrgema sisemise ärevusega.

Võimaluste otsijad armastavad nii ehk naa palju ringi liikuda ja kontorist eemal olla. Neid distantsilt juhtida ei tohiks keeruline olla. Kuna tavapärased koosolekud enam ei toimu, on risk, et nad võivad radarilt täiesti ära kaduda. Julgusta neid regulaarselt ühendust võtma. Pea meeles, et sa ei nõuaks neilt liiga palju detaile.

Kujundajatele meeldib seltskonnas olla kõige nähtavamad ja kuuldavamad. Kui nad jäävad omaette, kes neid siis kuulda võtab? Nad võivad hakata esitama nõudmisi läbi kõikvõimalike kanalite – Messenger, telefon, SMS ja e-kirjad –, et ikka ja jälle kindlaks teha, et keegi ei hiiliks tööst kõrvale ega unusta eesmärke. Nad ei tohiks unustada, et nende kompromissitu otsekohesus võib tekitada liigseid pingeid.

Meeskonnatöötajad on sõbralikud ja meeldivad suhtlejad. Nad on diplomaatilised, tähelepanelikud ja on tõenäoliselt raskustes, kui peavad teistest liiga kaua eemal olema. Anna neile roll, mis lubab neil ülejäänud meeskonnaga regulaarselt ühenduses olla. Pea meeles, et nad on esimesed, kes märkavad, kui teistel on probleeme.

Asjatundjad toimetavad kõige paremini üksinda. Tee kindlaks, et sa oled andnud neile valdkonna, millesse nad süveneda saavad, aga ära unusta jälgida, kuidas neil läheb. On hea, kui sa saad olulist informatsiooni ja avastusi kiiresti laiali jagada. E-kirjade kaudu suhelda on tõenäoliselt kõige parem, aga vaata, et sa küsid väga spetsiifilisi küsimusi, vältimaks ülekoormavalt üldiste vastuste saamist.

Pea meeles, et mõni on palju altim kaugelt töötama kui teised, ning seda, et kõigil meist on mitu tugevat meeskonnarolli, millega kaasnevad erinevad lubatud nõrkused.

Arvesta, et meist igaühel on kasulik roll, kui meid sobivalt juhtida, meiega õigel moel käituda ja mitte oodata seda, mida me niikuinii ei tee.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700