Autor: Mats Soomre, KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener • 2. jaanuar 2024

Mats Soomre annab nõu, kuidas läbi saada „raskete“ inimestega

Osa inimesi tunduvad nendega suhtlejaile „rasked“, kuid teistel õnnestub nendega päris hästi koos töötada. Miks see nii on?
Foto: Pexels.

Vahe on selles, et viimastel on paremad oskused mugandada oma käitumist nii, et see teise inimesega sobiks. Tegelikult ei ole ükski inimene raske. Nad võivad tunduda keerulised seetõttu, et me ei taha või ei oska nendega toime tulla või esitatakse üksteisele efektiivseks koostöötamiseks liiga suuri nõudmisi. Kuid sellele vaatamata on võimalik leida viis edasi minna, kui kohelda teisi nii, nagu nemad soovivad, et neid koheldaks.

Kui leiate end kellegagi konfliktiolukorras, esitage endale küsimus – kas tema käitumine on õigustatud? Kas selle põhjus on minu sõnad või teod? Kas tema käitumine muutuks, kui läheneksin talle teistmoodi?

Ideaaljuhul toimib hästi oma tugevatele külgedele tuginemine ja nõrkade külgede ohjamine, nii et meeskonnas luuakse üksteist täiendav partnerlus. Kui hakkate kasutama oma peamiste meeskonnarollide tugevusi, jõuate kaugele.

Belbini järgi näiteks on Innovaatoril soovitatav kasutada uute ideede genereerimisel ja probleemidele lahenduse leidmisel loovust ning mitte püüda ise oma ideede kasulikkust hinnata, las see jääda teiste meeskonnaliikmete tööks. Võimaluste otsija võiks aga vaadata uusi kontakte otsides meeskonnast kaugemale ja meeskonda mitte alt vedada, unustades enda korraldatud asju lõpule viia. Koordineerija aga võiks kasutada oma enesekindlat ja rahulikku loomust, et kõik meeskonnakaaslased diskussiooni kaasata, kui on näha, et neil on, mida endast anda, ent tal ei tasu võtta meeskonna kui terviku saavutatud au endale – see toob vaid kaasa pahameele.

Tasuks õppida märkama, et igal meeskonnarollil on olemas tugevad jooned, mida tuleks edasi arendada, ja samal ajal lubatud nõrkused, mida tuleks õppida ohjeldama. Mida enam õpite kasutama oma meeskonnarollide tugevaid külgi ja vältima nõrku, seda paremaks selle rolli esindajaks kujunete.

Ei ole mõtet sundida inimesi oma nõrkusi parandama, see ei tööta

Nõrkusi ei saa üldse kuigivõrd arendada, aga inimeste tugevusi saab arendada lõputult. Hoia endast erinevad inimesed endale lähedal – just nemad täiendavad sind kõige rohkem ja aitavad tervikule kaasa isegi siis, kui see alguses tundub keeruline olevat. Õpi inimeste eripärasid hindama!

Näiteks peetakse skeptilisust tihti negatiivseks omaduseks. Üks on kindel – skeptilisus on väga positiivne ja meeskonna jaoks hädavajalik! Seda aga muidugi eeldusel, et me soovime skeptikutest aru saada ning tahame ja oskame neid meeskonnas õigel hetkel ja õigel moel rakendada.

On hästi oluline inimese meeskonnaroll ära tunda ja võimaldada tal meeskonnas käituda sellena, kes ta tegelikult on. See toob inimeses välja tema parimad võimed, mis on kasulik nii inimesele endale, meeskonnale kui ka meeskonna juhile ja organisatsioonile tervikuna.

Ta rõhutab, et kui sa teed liiga pikalt tööd, mis sinu tugevustega ei sobi, siis pole see ei meeldiv ega kasulik ei ühele ega teisele poolele. Kui aga leiad selle õige rolli ja teed seda, mis sulle meeldib ja mis sobib sinu tegelike tugevustega, on sellest kasu kõigile.

Relvastatuna objektiivsete teadmistega enda ja teiste tugevustest ning nõrkustest, saate vältida mittemõistmisest tingitud pettumusi ja leevendada plahvatusi.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700