Autor: Erik Orgu, toitumisnõustaja • 12. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erik Orgu hoiatab: “energiatoidud”, mis tegelikult röövivad Su energiavarud

Valge jahu, hüdrogeenitud rasvad ja suhkrud – seda kõike on hirmus lihtne tassi tee kõrvale alla kugistada. Ent ometigi pole mõnusas krõbistamises suurt midagi, mis toidaks.
Foto: erikorgu.ee
Kui tunned end väsinuna või et jõuvarud hakkavad lõppema, on väga levinud harjumus haarata kiire energiarikka snäki järele.

Lemmikuteks kipuvad olema aga rohkelt suhkrut sisaldavad maiustused, mis esmapilgul tõesti annavad kiire energialaksu, kuid mõni aeg pärast söömist tunned end veelgi kehvemini kui enne. Toitumisnõustaja Erik Orgu toob mõned näited ekslikest “energiatoitudest”, mis tegelikkuses sulle energiat ei anna.

Kohv

Kohv kipub levinud arvamuse kohaselt olema see abimees, millelt  energiasüsti otsitakse. Enamikel juhtudel on see aga sõltuvusaine kofeiin, mille „laksu“ järele janunetakse. Keskmises kohvikorras peitub 100 milligrammi kofeiini, mis on teada-tuntud sooritusvõime parandaja. Probleem on aga selles, et kofeiin annab lühiajalise tulemuse ja kui oled sõltuvuses, siis ilma kohvita tunned end loiu, pahura ja väsinuna. Energiataseme järsku langust tajud eriti hästi siis, kui jood kohvi koos suhkru, mee või siirupiga, sest nii tekitad endale kõrge veresuhkruga võitlemisest järelnähuna lisaks ka madala veresuhkru taseme.

Dieetkarastusjoogid

Hoolimata paljuräägitud kahjulikkusest arvavad paljud siiani, et dieetkoola on tervislikum kui tavaline Coca-Cola. Kui sa püüad dieetkoolaga end turgutada, siis tea, et see mõjub kehale kui pettus. Koolajooki juues tekitad sa organismis suhkruootuse ja valmisoleku ning kehas vallandub insuliin, mis oodatavat suhkrukogust neutraliseerima peaks hakkama. Tegelikkuses ei paku sa talle loodetud energiat ja kuna insuliin vähendab veresuhkru taset, tunned end pärast veel väsinumana kui enne.

Kiirtoit

Praetud ja frititud kiirtoit – burgerid, friikartulid, pitsa, kana ja igasugu muu töödeldud rämpstoit on täis rasvu, suhkruid ja ohtlikult palju soola. See kombinatsioon viib sinu organismist soolade tõttu välja vedeliku, suunab verevoolu seedesüsteemi, mis rasvast ja raskestiseeditavat toitu lõhkuma asub ning jätab sinu ülejäänud keha verevaeseks, mis omakorda toidab väsimustunnet. Nii polegi ime, et pärast toidukorda kiirtoidukohas võib tekkida rammestus ja suur kiusatus “leiba luusse lasta”.

Küpsised

Valge jahu, hüdrogeenitud rasvad ja suhkrud – seda kõike on hirmus lihtne tassi tee kõrvale alla kugistada. Ent ometigi pole mõnusas krõbistamises suurt midagi, mis toidaks. Küpsised löövad glükoositasemed lakke ning tunni pärast sööstab see kolinal alla. Mida rohkem sa oma keha niiviisi šokeerid, seda sagedasemaks muutuvad väsimustunne ja madal energiatase.

Energiajoogid 

Kuigi nende populaarsete jookide nimedes kõlab kõik see, mis tekitab positiivseid emotsioone, on tõde hoopis see, et kui sa pole just tippatleet, on neil jookidel sulle vähe pakkuda. Neis 6-9 teelusikat suhkrut sisaldavates jookides on mitmeid stimulante, aga vaid tühjad kalorid, mistõttu abistavad tõuseb energiataseme vaid kuni tunniks. Pärast seda on madalseis garanteeritud.

Kuklid, saiakesed ja kiirnuudlid

Jätkuvalt Eestis populaarne toiduvalik! Mul on sulle halb uudis: umbes sama väärtuslik toit kui saiake, on kiirnuudlid. Rafineeritud jahu, millest neid valmistatakse, laguneb seedesüsteemis kiiresti suhkruteks, hakates vempe tegema sinu veresuhkrutasemega. Pirukatel ja kiirnuudlitel on veel üks ühine omadus – neis on palju soola, mis viib sinu kehast vedelikud välja, tekitab ebamugavustunde, väsimuse ja seda tunni kuni kahe möödudes pärast söömist.

Kummiussid ja -kommid

Üks kummiuss sisaldab endas kaks teelusikat suhkrut. Mõtle nüüd, kui palju suhkrut on terves pakis kummikommides. Sina ei söö kummikomme? Mitte kunagi? Mõtle uuesti. Nende söömisega sa endale head ei tee – kui kehasse korraga suur kogus suhkrut saabub, tõuseb insuliini tase kiirelt üles ning sellele järgneb sama järsk langus. Kommide regulaarsel tarbimisel on veel üks probleem – kui võtad ette paki ja hakkad sealt komme sööma, võib juhtuda, et sa ei suuda end pidurdada ning sööd, kuni terve pakk ongi tühi. Parem on mitte alustada.

Need on kõigest mõned toiduained, mis ei anna sulle energiat, vaid hoopis röövivad seda. Kui tahad ennast energilisena tunda, siis jää naturaalsete toiduainete juurde. Kui oled väsinud, siis puhka ning saad palju paremini elu ja energiat nautida.

Loe lisaks www.erikorgu.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700