6 tanklatoitu, mis ei tee sind paksuks

Ma ütlen ühe asja kohe alguses ära: ma ei taha, et sa bensukast toitu ostad. Nii avastad liiga lihtsalt ennast kaasa haaramas paki komme ning purgi kihisevat limonaadi, kirjutab toitumisnõustaja ja personaaltreener Erik Orgu.

Sellist sundolukorda on võimalik vältida ja sa tead seda imehästi. Võta end kokku ja planeeri autosõit paremini läbi. Lihtsalt paki eelmisel õhtul kõige hädavajalikumad asjad kokku. Planeeri muuhulgas ka oma snäkid - vaata, et need oleksid tervislikud ega oleks ainult suhkrutest, süsivesikutest koosnevad. Pisike autokülmik käib asja juurde ja muudab kaasavõetava toidu valiku mitmekülgsemaks. Et koguseid kontrolli all hoida, on soovitav oma snäkid pakkida pisikestesse toidukonteineritesse või kotikestesse. Nii väldid sa kiirete snäkkide ostmist. 

Aga kui oled autos maanteel ning ettevalmistamata, tuleb tanklast ikkagi midagi leida. Mis valikud teha, et  halbadest variantidest parim leida?

 • Vesi ja peotäis pähkleid. Parimad toidud teel olles on ikkagi need, mis su kõhtu täidavad, mitte ei leevenda isu vaid hetkeks. Üks  toitev vahepala hoiab  sinu energiavarud kõrgel ning vöökoha saleda. Hea alternatiiv kartulikrõpsudele ongi pähkel. 
 • Tervislikud alternatiivid gaseeritud jookidele, spordijookidele ning mahlajookidele on vesi, mineraalvesi, ise valmistatud värske mahl. Hoia mõni neist kaasas juhuks, kui peaks janu tekkima.
 • Puuviljad on hea valik näksimiseks, ka marjad (näiteks viinamarjad). Puuviljad tuleb enne korralikult pesta ja lõikuda (kasuta tankla WC-d pesemiseks) - nii on neid teel lihtsam süüa. Ka kuivatatud puuviljad nagu aprikoosid, jõhvikad, rosinad on hea mõte. Aga pea siinkohal meeles, et üks tassitäis puuvilju võrdub poole tassitäie kuivatatutega!
 • Kirss- või ploomtomatid, ampsu suuruses porganditükid, brokkoli, seller, aga ka oad - mis iganes pähe tuleb, kõik sobib – tanklatest võib tänapäeval eri valikut toorest köögivilja leida, kuigi valik ei ole suur.
  Sõidusõbralikuks toiduks võib pidada ka juustu, kodujuustu või juustukuubikuid. Hoia neidki jahedas.
 • Kui soovid aga maitseid kombineerida ning soolast ja magusat suutäit omavahel sobitada, siis proovi näiteks juustu asendamist riisi- või tatragaletil maapähklivõiga või õunaviiludega (viimane on mõistagi tervislikum valik).

Mida kindlasti mitte teha?

Limonaad, krõpsud ja maiustused võivad tunduda ideaalsete kaaslastena sinu roadtripil, aga seda ei kutsuta ilmaasjata rämpstoiduks. Tea, et igasugune töödeldud ja magustatud jook/söök ei ole sulle hea. Hoidu neist, eriti, kui püüad kaalu langetada. Ülekaalulistele võib pidev rämpstoidu tarbimine kaasa tuua rasvumise süvenemise ja suhkruhaiguse. Hoia oma tervist ja ära joo „vedelaid komme“.

Turvalist ja tervsilikku sõitu soovides!

Loe lisaks www.erikorgu.ee.

Osale arutelus

 • Erik Orgu, toitumisnõustaja

  Erik Orgu, toitumisnõustaja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara