Autor: Erik Orgu, toitumisnõustaja • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toitumisnõustaja: kõigest 5-10% kehakaalu alandamist parandab märkimisväärselt tervist

Toitumisnõustaja Erik Orgu.
Foto: erikorgu.ee
Terviseriketest, millele on võimalik anda leevendust suhteliselt lühikese aja ja väikese kaalulangusega, kirjutab personaaltreener ja toitumisnõustaja Erik Orgu.

Rääkides kaalulangetusest, mõtlevad paljud kohe oma ideaalkeha saavutamisele või lõpptulemusele, milleks on tavaliselt suur hulk kaotatud kilosid. Levinud arusaam on, et kui ma ei kaota palju kaalu, siis pole sellel üldse mõtet, sest -5-10kg ei muuda ju midagi!

Vale! Selline mõtteviis takistab Sul üldse pihta hakkamast. Samas, kui lugematu hulk uuringud näitavad, et juba väike kaalulangus toob endaga kaasa tähtsad tervisenäitajate paranemised ja osad ülekaalust tingitud terviserikked taanduvad või kaovad jäädavalt.

Olen Sulle kokku kogunud teaduslikult tõestatud faktid. Vaatleme neid terviserikkeid, millele on võimalik anda leevendust suhteliselt lühikese ajaga.

Hea kolesterool üles

On olemas tõhusad ravimid, mis aitavad vähendada halva kolesterooli taset (LDL), aga hea kolesteroolitaseme (HDL) tõstmine pole nii kerge. Kui kolesterooliga hädas olev inimene langetab oma kehakaalu tervisliku toitumise abil 5-10%, siis võivad HDL näitajad ise märkimisväärselt paraneda.

Vererõhk madalamaks

Ülekaalulisus on kahtlemata üks suurimaid kõrgvererõhu tõve põhjustajaid. Kehakaalu tõustes suureneb koormus südamele ja vererõhunäitajad kõrgenevad. Kui ülekaaluline langetab oma kehakaalu 5-10%, siis tavaliselt langevad vererõhu näitajad 5mmHg. Kaalulangus tuleks esile kutsuda läbi tervisliku toitumise mitte ekstreemdieetide, et inimene saaks kätte maksimaalselt toitaineid juur- ja puuviljadest ning teistest ehedatest toiduainetest. Kuna minu toitumiskava on 100% naturaalne, saavutad sa 5-10% kaalulanguse juba paari nädalaga.

Tervislikul toitumisel võib olla sama efekt kui suhkruhaigusravimitel

Marker, mida kasutatakse suhkruhaiguse määramisel on HbA1c-glükohemoglobiin. Selle markeri näit peaks olema alla 6.5. Uuringud on näidanud, et 5-10% kaalulangus võib seda näitu langetada pea poole võrra. Kui inimene langetab kaalu tervislikult toitudes ja treenides, siis see võrdub suhkruhaiguse ravimite efektiga.

Insuliinitundlikus

Ülekilode tekkides võib tekkida insuliinitundlikkus. Selle terviserikke puhul toodab kõhunääre liiga palju insuliini. Nendel inimestel tekib keharasv kergemini ja võivad kimbutada halvad kolesteroolinäitajad. Insuliinitundlikkuse tagajärjel võivad naised kannatada ka hormonaalsete muutuste käes, põhjutades liigset karvakasvu ja viljatust.

Tagasihoidlik kaalulangus läbi tervislike meetodite, võib aidata insuliinitaseme alandamisel ning tekkinud rikete taandamisel.

Uneapnoe

Uneapnoe diagnoositakse tihti ülekaalulistel. See on terviserike, mis võib magades põhjustada norskamist või õhu ahmitsemist. Kui unekvaliteet on halb, muutub ka ärkvelolekuaegne enesetunne halvaks ja inimene vaevleb väsimushoogude all. Kui organism ei saa piisavalt kvaliteetset und, on teatud haiguste ravi raskendatud ja võib esineda kõrgvererõhku.

Uuringud on näidanud, et kehakaalu vähendamine kas leevendab või kaotab täielikult selle rikke.

Julgustan Sind see väike kaalukaotus ette võtma, sest võita on sellest nii palju!

Loe lisaks www.erikorgu.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700