19. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõuanded ärireisi majutuse broneerimiseks

Estraveli turundusdirektor Airi Ilisson-Cruz
Ärireisi majutust broneerides võib otsuse langetamine olla üsna keeruline. Valikus on väga erineva kvaliteedi ja hinnatasemega hotelle, millele lisaks pakutakse ka rendikortereid ja kodumajutust. Estraveli turundusdirektor Airi Ilisson-Cruz selgitab, millised aspektid tuleks ärireisi majutust broneerides läbi mõelda, et tööreis hästi õnnestuks.
Foto: Estravel

Majutust broneerides tuleks lisaks hinnale mõelda ka kvaliteedile. Millistele tingimustele peaks hotell vastama, et seal oleks olemas kõik vajalik tööreisi õnnestumiseks? Enamasti on tööreisid üsna tiheda ajagraafikuga, mistõttu on oluline, et hotellis oleks kõik võimalikult mugavalt korraldatud. Näiteks eelistab enamik ärireisijaid majutust, mille hind sisaldab hommikusööki. Oluline on ka mugav asukoht, kiire internetiühendust ja turvalisus.

Viimastel aastatel on nii era- kui ka ärireisijate hulgas muutunud populaarsemaks kodumajutusi vahendavad portaalid. Millised võivad olla kodumajutuse kasutamise miinused ja varjatud ohud, mis tuleks enne broneeringu tegemist läbi mõelda?

Litsentsita majutusasutused

Kortermajutuse soodsam hind on ahvatlenud ettevõtteid seda töölähetustel kasutama. Seda tehes tuleb arvesse võtta, et kui hotellid peavad vastama kvaliteedistandarditele ja terviseohutuse nõuetele, siis kodumajutuse üle pole mingisugust kontrolli ja tegemist ei ole ametliku litsentsiga majutusasutustega. Kui tegemist on juhatuse liikmega, kes ei kuulu töölepinguseaduse kaitse alla, siis ettevõtte seisukohast kortermajutuse kasutamisel piiranguid ei ole. Järelikult  on tegemist reisija enda riskidega, juhul kui korter ei vasta ootustele või tekib probleeme turvalisusega.

Kui aga töölähetusse suundub palgatöötaja või käsunditäitja, siis on olukord teine ja reisi õnnestumise eest vastutab tööandja. Töölepingu seaduse paragrahv 40 (4) ja võlaõigusseaduse paragrahv 628 (5) ütlevad, et kui töötajale tekib tööreisil olles mingi ootamatu kahju, siis peab tööandja selle hüvitama.

Järgnevalt on välja toodud neli peamist kahjuliiki, mille kohta kortermajutuse broneerinud kliendid kõige enam kaebusi esitavad. Kahjunõue laekub enamasti tööandjale, kuna litsentseerimata majutusasutus ise tavaliselt vastutust ei võta ja nende ainsaks riskiks on negatiivne tagasiside majutusi vahendavas portaalis.

Tuleohutuse eeskirjade eiramine

Ükski hotell ei saa ametlikku tegevusluba, kui iga-aastane tuleohutuse kontroll on tegemata. Sisustusmaterjalid, signalisatsioon, automaatika, kustutussüsteemid, evakuatsiooniteed jne – kõik peab vastama rangetele päästeameti kehtestatud nõuetele ja olema töökorras.

Eramajutuses igasugune kontroll kahjuks puudub ja seda isegi juhul, kui korterit või maja välja renditakse. Vahendusportaali võib oma kinnisvara üles panna iga inimene ja keegi ei tule kontrollima, kas kohustuslikud ja välja reklaamitud tingimused ka tegelikult tõele vastavad. Kontrolli puudumise tagajärg on see, et tuleohutuse nõuded on sageli täitmata – näiteks pole töökorras suitsuandureid ja tulekustuteid ning tulekahju korral ka evakuatsiooniväljapääse.

Reisikindlustus kortermajutuse puhul varguse vastu ei kaitse

Kui omanik annab külalistele korterivõtmed, siis turvalisust see veel ei garanteeri, sest samu võtmeid on välja antud paljudele. Järelikult võib kuskil ringi liikuda teadmata hulk kadunud või kopeeritud võtmeid, mille kohta pole ülevaadet isegi korteri omanikul. Meedias on olnud juttu mitmetest juhtudest, kus kortermajutuses ööbijad on oma varast ilma jäänud.

Kui tavapäraselt kaitseb varguse ohvriks langenud reisijat reisikindlustus, siis kodumajutuse puhul ei pruugi kindlustusest abi olla ei pagasi ega dokumentide maksumuse hüvitamisel, sest lepingutingimustes on selgelt kirjas, et pagasit ei tohi jätta järelevalveta. Võõrasse erakorterisse asjade jätmine aga võrdub sellega, et need ongi järelevalveta, eriti veel siis, kui sees on käidud võtmega ja politsei väljastab kindlustusele tõendi, kus on kirjas, et „sissemurdmise jälgi ei ole”.

Privaatsuse puudumine

Paar aastat tagasi kirjutas USA meedia Californias toimunud juhtumist, kus kortermajutuse klient avastas magamistoast töötava veebikaamera. Tänapäeva tehnoloogia võimaldab toota väga väikesemõõdulisi kaameraid, mida on keeruline avastada. Probleem privaatsusega saab uue mõõtme, kui salvestatud materjalid jõuavad internetti.

Terviseriskid

Kindlasti ei sobi litsentseerimata kortermajutus nendele reisijatele, kel on probleeme tervisega, näiteks mõni allergia. Terviseriskid tuleb aga ka teistel läbi mõelda. Kas saab olla kindel korteri puhtuses või selles, missuguste vahenditega on seal koristatud? Reisijad, kes eelistavad ümbritseda end kodus nahasõbralike materjalidega ning kasutavad looduse- ja tervisesõbralikke vahendeid kodu koristades, ei peaks ka reisile minnes oma standardites järele andma.

Loetletud riskid tulenevad reaalsetest juhtumitest ja kortermajutuse klientide kaebustest. Õnneks esineb sarnaseid juhtumeid harva, kuid reisi broneerides tuleb kõik riskid läbi kaaluda ja teha teadlik otsus. Turismiprofessionaali ja ettevõtte omanikuna olen veendunud, et kortermajutus ja ärireis ei sobi kokku, sest riskid nii töötaja kui ka ettevõtte jaoks on liiga suured. Seetõttu soovitame ööbida ametlikes hotellides ja küsida oma reisiagentuurilt soodushindu.

Ärireisi korraldades küsi soodsat ja kindla kvaliteediga hotellipakkumist oma reisiagentuurist. Vali agentuur, kus kehtib parima hotellihinna garantii, mis kindlustab, et saad soodsaima hinna või makstakse hinnavahe tagasi. Ära kuluta väärtuslikku tööaega erinevate majutusportaalide läbiotsimisele, vaid lase hotelli broneerimise töö professionaalsetel reisikonsultantidel enda eest ära teha. Ärireis õnnestub paremini, kui eelistad ametlikke ja turvalisi hotelle.

Autor: Airi Ilisson-Cruz, Estraveli turundusdirektor

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700