23. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nipid energia taastamiseks

Kas tunned, et pikk talv mõjus sinu energiavarudele laastavalt? Siit sulle väikesed nipid energia taastamiseks.

Kolm peamist võlunippi on söömine, magamine ja treenimine. Võta söögikordade vahele vahepala, mine jalutama ning hilise televiisori vaatamise asemel mine kell 10 õhtul magama, annab nõu Rootsi dietist Maria Sitell.

Talve- ja kevadväsimus iseenesest ei ole midagi erilist. Liiga vähese päikesevalgusega perioodi järel tunnevad inimesed kevade saabudes end sageli väsinuna. Kuigi kevadet on õhus juba tunda, on endiselt soov diivanil edasi pikutada ning välja ei jaksa kohe kuidagi minna. Selleks, et inimene tunneks end jälle energilisena on vaja väga palju päikesevalgust.

Jõu taastamiseks on vaja seada prioriteedid paika ning leida endas piisavalt distsipliini. Vaata oma keha ja hinge kui ühte tervikut. Selleks, et tervik end hästi tunneks, on vaja vahel teha ka asju, mida esialgu ei jaksa. Võta igapäevast liikumist kui lihtsat ja vajalikku, milleta kehal on raske hakkama saada. Proovi muuta tervislik eluviis oma elu osaks ning alusta muutustega juba täna.

10 nõuannet

1. Söö regulaarselt. Pigem sagedamini ja vähem, kui et harvem ja rohkem, sest esimene variant hoiab veresuhkru taseme ühtlasena. Ära jäta söögikordi vahele, sest need muudavad su veelgi väsinumaks.

2. Tee midagi toredat! Leia mõni tore tegevus igasse nädalasse, olgu selleks siis juuksuri külastus, ostlemine, sõbrannaga kohvitamine või uue treeningu proovimine. Oluline on, et sa uut tegevust naudiksid.

3. Ära unusta und! Muuda oma magamisharjumused regulaarseks ning jälgi, et saaksid piisavalt magada. Üha rohkem uuringud rõhutavad une olulisust.

4. Pulss üles. Igapäevane liikumine tööle ja tagasi on hea, kuid tore oleks vahel ka pulss kõrgemale tõsta, soovitavalt 3-4 korda nädalas. See aitab panna ka ainevahetuse kiiremini tööle.

5. Ole enda vastu õrn. Ära sea endale liiga kõrgeid nõudmisi, sa oled siiski ainult inimene.

6. Söö pärast treeningut. Söö alati pärast treeningut. Kui jätad söömise vahele, lõhud keha selle ehitamise asemel.

7. Ära unusta puuvilju. Söö iga päev vähemalt viis portsjoni puu- ja köögivilju. Nii saab keha vajalikke vitamiine, mineraale, antioksüdante ning kiudaineid.

8. Ole värskes õhus. Viibi iga päev värskes õhus. Päikesevalgus on kasulik ning kevadine päike harjutab keha valgema aastaajaga.

9. Ära unusta puhkust! Kui tunned end väsinuna, peaksid leidma aega puhkamiseks. Pikuta veidi või loe raamatut. Aktiivne elu ilma puhkuseta ei ole tervislik.

10. Söö toitu, mis muudab enesetunde paremaks. Leia toit, mis muudab sinu enesetunde heaks, mitte ära mõtle, et seda torditükki sa ei tohi võtta. Muutes oma suhtumise toitu positiivsemaks, muutub ka elu rõõmsamaks.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab www.kaaluabi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700