27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõuandeid palgaläbirääkimisteks

Vaatamata sellele, et oled enda meelest palgatõusu kuhjaga ära teeninud, ei julge Sa sellest hoolimata minna ülemuse käest raha juurde küsima. Peaksid esitama veenva aruande selle kohta, millist konkreetset kasu tööandja Sinu tööst, oskustest ja võimetest saab.

Need nõuanded võivad Sulle kasulikuks osutuda, kui lähed järgmine kord palka juurde küsima.

1. Hinda oma tööülesandeid

See on oluline esimene samm. Lihtne on võtta endale lisaülesandeid, arvestamata seda, et suurem vastutus õigustab ka suuremat kompensatsiooni. Uusi ülesandeid vastu võttes tegelete võib-olla tunduvalt laiema vastutusalaga kui Sinu tööülesanded ette näevad. Näiteks alustasite eelmisel aastal ühisprojekti teiste osakondadega, et suurendada kasumit. Ent selline vastutus vastab tegelikkuses paar astet kõrgema ametikoha omale, mistõttu oleks õigustatud Sinu edutamine või palgatõus.

2. Pane kirja oma saavutused

Mida oled eelmisest palgatõusust saadik saavutanud? Võid üllatuda, kui palju raha Sa oled oma tööandjale kokku hoidnud, otsides näiteks odavamaid tarnijaid. Pane saavutustena kirja reaalsed numbrid. Kui Sinu paindliku töögraafiku juurutamise idee tõi kaasa tööluuside vähenemise, mis säästis ettevõttele raha ja tõstis produktiivsust, siis lisa ka see fakt loetellu. Oma saavutuste dokumenteerimine ja nende esitamine rahalistes näitajates toob Sinu väärtuse välja just selles keeles, mida mõistab iga tööandja.

3. Uuri, kui palju teised sarnastel ametikohtadel teenivad

Kui palju maksavad teised ettevõtted sarnase ametikoha esindajatele? Tee kodutööd. See on väärtuslik informatsioon, eriti kui Sinu ülemus peab Sind suhteliselt väikse palga juures ettevõtte omandiks ja tahab, et nii jääkski.

Otsi teavet  tööpakkumistest, karjäärialastest väljaannetest ja veebilehtedelt. Küsi informatsiooni oma kaastöötajate ja samal alal töötavate sõprade käest, nii oma ettevõtte piires kui ka väljaspool. Kasuta saadud infot, kui lähed palka juurde küsima.

4. Otsusta, milline on realistlik summa

Enne ülemusega kohtumist sea endale realistlik eesmärk. Väljenda selgelt summat, mille võrra Sinu palk peaks tõusma. Pärast eesmärgi paikapanemist lepi ülemusega kokku kohtumise aeg. Vähenda üllatusmomenti, andes eelnevalt ülemusele teada, mis teemal soovid vestelda. See võimaldab ka ülemusel end ette valmistada, et kohtumine toimuks võimalikult konstruktiivses vaimus. Ole mõistev ka ülemuse seisukoha suhtes. See võimaldab Sul pidada palgaläbirääkimisi realistlikes piires. Isegi kui ülemus leiab, et Sinu taotlus on põhjendatud, soovib ta võib-olla esmalt teistega konsulteerida või oodata uut eelarveaastat. Sellistel puhkudel ole kannatlik ning ole valmis tegema järeleandmisi.

Autor: Tiive Murdoja, Kirjutab CV Keskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700