30. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bürood loovusest särama - rõõmus ja pingevaba kontor

Loovust büroos on võimalik luua lõpmatult, vaja on vaid tahet ja pealehakkamist, kirjutab loovuskohvik.ee koolitaja Inge Ojakäär.

22.okt">Lisaks tublide töörühmade ideedele, lisan ka oma inspiratsioonisähvatused:

• Otsi kiiksuga humoorikaid asju, mis kontorisse sobivad ning mis äratavad tähelepanu ja panevad küsima – mis see on ? Nii kujundame avatud, tervendavat ja teistlaadset suhtluskeskkonda ja naer on alati terviseks!

• Teemapäevad kontoris – näiteks kord kuus! Neid võib välja mõelda piiritult – „minu lemmikmänguasi“, „minu lapsepõlveunistus“, „minu lemmiksuupiste“, „lemmikfilm, raamat,...“. See annab võimaluse kolleegidega paremini tuttavaks saada ja võib-olla vahel mõista paremini üksteist ka tööalaselt.

• Hommikuüllatus. Tööle tulles on saabujatele vastas peegel sõnumiga „Vaata peeglisse ja mida näed? Mis teised näevad?“. Sellele peaks lisanduma kohvipausi ajal oma emotsioonide ja tunnetejagamise ring.

• Büroojuhil on karp lohutussõnumitega. Kui näed, et keegi on tujust ära, lase tal võtta üks innustav positiivne sõnum karbist. Kas suunurgake tõuseb, kasvõi väheke?

• Igal esmaspäeval on tahvlil nädalasõnum või humoorikas nädalahoroskoop.

• Teistmoodi hommikukohtumine – igale tööle tulijale jagame ühe väikese üllatuskingituse – nt sõbrapäeval, aga miks mitte ootamatult ka mõnel argipäeval. Kingitus ei saa olla hinnaline, aga selles peaks olema humoorikas sõnum.

• Hommikul antakse teada kõigile üllatuskohtumisest lõuna ajal. Ette on teada, et kogunetakse täpsel kellaajal kohviruumi, milline meeldiv üllatus seal aga ees ootab, seda teab vaid üllatuse korraldaja. Näiteks kohtumine tuntud inspireeriva inimesega.

• Õhtune töölt lahkumise kallistus!

• Sünnipäevade puhul las sünnipäevalaps kirjeldab kingitust, mida ta soovib saada (hinnas on eelnevad piirid pandud), välja öelda seda asja otse ei saa. Ja põnevust jagub, mida töökaaslased sellest kirjeldusest suutsid välja lugeda?

Infot saame ümbritsevast maailmast oma meelte kaudu (nägemine, kuulmine, haistmine, maitsmine, kompimine/puudutus + intuitsioon ehk „kõhutunne“). Järelikult tuleks pakkuda häid emotsioone ka erinevatele tundekanalitele, et lõppkokkuvõttes tekiks sümfooniline kokkukõla, mis rikastaks tööefektiivsust, motivatsiooni ning häid omavahelisi kontakte.

Allpool on kokkuvõte loovustöötoa grupitöödest – siinkohal on pakutud välja juba töös olevaid vahendeid ja neid, mida lähiajal oma kontoritesse planeeritakse.

Töötoas jagasid osalejad oma mõtteid ja ideesid, millised värvilahendused pakuksid rohkem head emotsiooni; millised võiksid olla lõõgastavad puhkenurgad; millised oleksid heast materjalist esemed puudutusele; vahvad emotsionaalsed firmakingitused; kuidas korraldada mõnusaid ühisettevõtmisi jpm. 

Silmailu

Seintele maale ja pilte; stend, mida saaks ise kujundada ja kuhu asetada pilte ning sõnumeid, nt teemal „Minu lapsepõlv“; akvaarium; põnevad värvilahendused ja värvilaigud; panoraampildid seintele, aga näiteks ka lakke - soovitavalt looduspildid; avatud vaade aknast; mobiilne mööbli paigutus; sisustusvahendite ja töövahendite teadlik ning läbimõeldud valik (mitte ainult säästlikkust arvestav).

Helide ruum

Puhkenurgas mõnus taustaheli – veevulin, vaikne rahustav muusika, lindude sidistamine; purskkaev; kõrvaklapid ruumis oleva müra tarvis; erinev helifoon vastavalt aastaajale; klaver; ettevõttes oma bänd, koor, kus osaleda; meeldiv telefonihelide toon ja paras tugevus.

Head aroomid, lõhnad

Värske õhk; värske kohvi- ja teearoom; õunaaroom õunavaagnalt; hooajaline aroom – jõulud tulemas – piparkoogid, apelsinid!; värske puuviljavaagen; küpsetiste meeldiv lõhn; viirukilõhn (kui kõigile sobib!); värskete lillede lõhn.

Pehme puudutus

Vaibad; mõnusad karvased diivanipadjad; stressilelud; ergonoomilised ja puudutusele mõnusad töövahendid ja kontoritarbed; lemmikloomad kontoris (koer, papagoi, ...) – aegajalt võimalus oma koduloom kaasa võtta; massöör 2 x nädalas kontoris; puidust kuulidega vaip; tennisepallid massaaži eesmärgil; võimlemispallid tooli asemel; kiiktool lõõgastumiseks; ruubiku kuubik jne.

Erinevad maitsed

Maitsev kohv/tee; tsitruselised; kommid, šokolaad, puuviljad; ühissöömised; uued maitsed - 1 x nädalas maitseelamuse päev (kordamööda tuuakse mõni hea suupiste ka teistele proovimiseks).

Mõtlemist ergutav ruum

Tööruumi ratsionaalne lahendus; inimeste paigutus ruumis nende vajadusi arvestavalt;  töö- ja tegevusalade markeerimine; lauamängud: male, domino; ristsõnad/sudokud.

Kehale – liikumine

Paar korda nädalas käib massöör kontoris; ühine virgutusharjutuste tegemine.

Inspiratsioon, mäng, rõõm, kergus, hoolivus

Laste joonistused; lauajalgpall; suured istumispallid; massaažitool; iga töötaja lapsepõlvepildid stendile; aforismid või oma soovlaused seintele; loovustuba/loovusnurgake, kus saab käia nt joonistamas, värvimas, savist meisterdamas jm.; traditsioonide pidamine; meeskonnakoolitused; heade mõtete tuba koos joogamatiga; vaikusetuba; huumor; soojus; koer; meeleolukad ühisüritused. Veranda ja õue töönurk suveks.

Loovust büroos on võimalik luua lõpmatult, vaja on vaid tahet ja pealehakkamist!

Eesmärk on saavutada hea energia, positiivsed emotsioonid ja head omavahelised suhted, sest rõõmus ja pingevabas olemises on peidus meie eluenergia, edu ja tervis.

Loovusideesid leiad veel leheküljelt www.loovuskohvik.ee.

Autor: Inge Ojakäär, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700