9. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: 9 trendi sisustuses, mis muudavad tööd kontoris

Interstuhli kõrgusesse reguleeritav abitool UPis1.
Foto: Interstuhl
Eelmise aasta oktoobri lõpus Kölnis toimunud maailma suurim kontorimööbli mess Orgatec andis aimu, millises suunas kaasaegse töökeskkonna trendid liiguvad. Tänu tehnoloogilistele võimalustele, akustikatoodete laiale valikule ja liigutavatele mööbliesemetele saab efektiivse töö tegemise võimalused luua kontoris pea igale poole.

Trend 1: Väiksemad mõõdud

Messil esitletud kontorimööbli uudistoodete puhul torkas varasemaga võrreldes silma mööbliesemete kompaktsus. Uued tooted lähtuvad arusaamast, et kontoriruumi peab võimalikult targalt ära kasutama, sest suured ja avarad kontoripinnad on saanud luksuseks. See avaldub näiteks mööbli mõõtudes - individuaalsed töölauad ja pehme mööbel on muutunud mõõtmetelt väiksemaks.

Järjest popimad on ka ruumi kokku hoidvad tööjaamad, kus ühe laua taga istub mitu inimest. Kui kaks aastat tagasi toimunud Orgatecil oli individuaalselt kõrgusesse reguleeritavaid tööjaamu (kus tööjaama laua osa saab teistest sõltumata kõrgusesse tõsta või vastupidi langetada) vaid üksikutel tootjatel, siis nüüd oli neid valikus pea kõigil.

Trend 2: Taskud ja panipaigad

Kaasaegses paberivabas kontoris ei ole enam tarvidust suurte arhiivkappide järele ja see on au sisse tõstnud märksa väiksemamõõtmelised säilituslahendused. Messil kohtas paljusid mööbliesemeid, kuhu oli asjade hoiustamiseks nutikalt integreeritud taskuid ja panipaiku. Tänu selliste säilitusvõimalustega mööblile vabaneb ülearuseks muutunud kappide ja riiulite arvelt olulist kontoriruumi.

Trend 3: Akustikatoodete jätkuv võidukäik

Akustika on juba mõnda aega kontorisisustuses teema number 1. Kui varem leidus akustikatooteid pigem selliste tootjate valikus, kes helisummutavatele toodetele spetsialiseerusid, siis nüüd on pea iga suurema ja väiksema tootja toodete hulgas rohkelt mürasummutavaid tooteid. Valik ei piirdu vaid laua- või seinapaneelidega. Palju leiab niiöelda tavatooteid, millele on lisatud heli summutav omadus. Näiteks saab kontoris või avalikus ruumis mürataset reguleerida spetsiaalsete valgustite või abitoolidega, järjest enam lisatakse ka kummutitele ja riiulitele akustilisi viltpaneele.

Eraldi kasvav trend akustikas on veel vaiksed toad ehk ruum ruumis. Need on spetsiaalsed kas ühe või kahe inimese mahutamiseks mõeldud akustikakabiinid, kuhu saab mürarohkes keskkonnas vaikusesse eralduda. See võimaldab kontoriruumi kokku hoides luua kiirelt võimalus keskendumiseks, töötegemiseks, telefonikõneks või koosolekuks ilma, et peaks selleks eraldi ruumi eraldama.

Trend 4: Diivanitoad

Kontorisse mõeldud diivanite puhul on lisandunud palju boksiks ehitatavaid mudeleid, mida saab kasutada puhkenurgana, privaatsema koosolekupidamise või töötegemise kohana. Ka klassikalisemate diivanite ja tugitoolide puhul on uudisena valikusse lisandunud erineva seljakõrgusega mudelid.

Trend 5: Laadimispesad absoluutselt igal pool

Integreeritus tehnoloogiaga saavutab iga kontorimööbli messiga uued kõrgused. Nii näiteks on nutiseadmete laadimiseks loodud tänaseks võimalusi pea iga mööblieseme juures. See on muutumas järjest tavapärasemaks. Pesasid leiab diivanitest, tugitoolidest, kõikvõimalikest laudadest ja isegi diivanipatjadest.

Trend 6: Mobiilne mööbel

Soov ruumi kokku hoida on tõstnud kergesti liigutatava mööbli tähtsust. Au sisse on tõusnud kõikvõimalikud abitoolid, ajutiseks istumisaluseks kohandatakse ka sahtlibokse. Järjest enam eelistatakse ka pehme mööbli juures kergesti liigutatavaid lahendusi - näiteks on suurenenud selliste abilaudade valik, mida saab diivanil istudes arvuti toetamiseks endale lähemale tõmmata.

Trend 7: Tehnikavõimaluste laiendamine

Uute kontorite puhul minnakse järjest sagedamini seda teed, et töötajatel puudub oma kindel töölaud. Tegevuspõhises kontoris ei piirdu töötegemise koht vaid kontorilauaga, tööd saab teha kontoris igal pool. Kui aga tekib vajadus vaba töölaua kasutamiseks, on USA tootja Humanscale loonud nutika tehnoloogilise lahenduse kaasaskantavate seadmete ühendamiseks ja juhtmepundarde vähendamiseks laual.

Trend 8: Innovaatilised materjalid

Sel aastal jäi Orgatecil silma, et lauapinnad kaetakse üha sagedamini uuendusliku materjali nanolaminaadiga, kuhu ei jää sõrmejälgi, on väga vastupidav ja aitab ära hoida kriimustusi. See kõik pikendab laua kasutusiga. Rootsi tootja Lammhults esitles aga tooli, mille jalad on valmistatud eriliselt torukujuliseks töödeldud vineerist.

Trend 9: Kontor kui kodu

Kontorite sisustamisel eelistatakse üha rohkem järgida pehmemat ja kodusemat joont. Palju puitu, soojad materjalid, trendikad värvivalikud - see kõik võtab vähemaks rangust, mis varem kontorisisustuses domineeris.

Autor: Siim Siigur, ELKE Mööbli tegevjuht

*Artikkel ilmus Äripäeva ajakirja Sisustaja novembrinumbris.

Twist töölaudade süsteem Actiult.
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700