Autor: Sekretär.ee • 26. aprill 2019

Kuidas valida kontorisse õige kohvisort?

Juba sel täna ja homme toimub Kultuurikatlas kolmandat korda Tallinn Coffee Festival, kus tutvustatakse kohvimaailma uusimaid trende. Kohv on osa paljude inimeste igapäevast, samuti mängib kohv olulist rolli kontoris. Millest aga lähtuda kontoris kasutatavate kohviubade valikul? Head nõu annavad Mart Roosmets Estonian Coffee Roastery'st ja Oliver Jaakson Joogieksperdist.
Foto: Shutterstock

Oliver Jaakson, Joogiekspert: Kohv on emotsioon ja eesmärk on pakkuda inimestele ikka head emotsiooni. Seda on võimalik saavutada siis, kui süvened igasse seltskonda eraldi ja kindlasti tuleb kuulata alati erinevate gruppide soove - nii piimakohvi kui ka musta kohvi sõprade ettepanekuid. Peale seda saab koos leida sobivaima lahenduse ja kohvioa.

Kui tegemist on juba seltskonnaga, siis sellistel puhkudel võiks valida midagi keskmise röstiga araabika ubadest. Valikuks võib olla üks konkreetne päritolumaa kohv või hoopis mõni huvitav segu erinevatest sortidest. Maitseomadustelt ehk natuke tummisem, et mõnus kohvimaitse säiliks ka piimakohvides, sest kontorites kipuvad piimaga kohvid olema ülekaalus. Samuti võiks kohvipakil olla ka natukene informatsiooni kohviubade päritolu kohta ja loomulikult on kohv seda maitsvam, mida värskem ta on.

Eesmärk peaks alati olema parim tulemus tassis, aga selle saavutamine ei pruugi olla nii lihtne, kui esmapilgul paistab. Määravaks on paljud faktorid: kohviautomaat ja selle seadistused - optimaalne temperatuur, õiged retseptid, jahvatusaste, vee karedus; õige sagedusega hooldus - kogunenud kohvirasvad mõjutavad väga tugevalt kohvi maitset ja viimaseks loomulikult kohvioad.

Mart Roosmets, Estonian Coffee Roastery: Kohvi valimisel kontorisse on vajalik mõelda tarbijaskonnale ehk inimestele, kellele kohv valitakse - kas on suurem töökoht või väiksem kollektiiv.

Praktika põhjal võime öelda, et keskmised ja suuremad töökohad (alates paarkümmend inimest) võiksid vaadata rohkem põhitooteid ehk segusid (enamus pakutavad kohvid Eestis) – need on läbi aja ühtlase ja stabiilse maitsega, mis ei tekita suuremale seltskonnale “üllatusi”.

Lisaks on suuremas kontoris oluline hind, kuna kohvi tarbijaid on rohkem. Väiksem kollektiiv on aga avatum eksperimenteerima ja ei ole nii hinnatundlik, mistõttu soovitame sellisel juhul proovida ka põnevaid päritolumaade kohvisid.

Kindlasti peaksid kohvid olema Eesti kohvisõbrale keskmise röstiga ning kas 100% araabika või äärmisel juhul väikese robusta sisaldusega. Kohvid, mis mõeldud Lõuna-Euroopa turgudele, on liialt tumeda rösti ja/või robustased, mis ei sobi meie kohvimaitsega – on liiga “kanged” ja mõrkjad.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700