Autor: Sekretär.ee • 6. aprill 2020

Turvalised veebisuhtluse ja failivahetuse keskkonnad

Riigi Infosüsteemi Amet avas testkasutuseks suhtluskeskkonna vestlus.eesti.ee ja failivahetuskeskkonna sahver.eesti.ee. Mainitud lahendusi saavad turvaliselt kasutada inimesed, kellel on Eesti isikukood ja mõni tunnustatud eID vahenditest.
Foto: pixabay

Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori asetäitja Margus Armi sõnul on vestlus.eesti.ee keskkond, mida saavad kasutada kõik, kes end Eesti eID vahendiga riigi autentimisteenuse kaudu tuvastavad. „Võtsime selle lahenduse kasutusele, sest riigiasutustel ja nende partneritel tekkis nõudlus ühise suhtluskeskkonna järele, kus andmete töötlus toimuks Eesti territooriumil. Praeguses kriisiolukorras, kus paljud peavad tegema kaugtööd, võimaldame seda kasutada kõigil, kel on sellise infovahetuskanali järele vajadus,“ sõnas Margus Arm.

Vestlus.eesti.ee on mõeldud eelkõige tekstipõhiseks suhtluskeskkonnaks, kus on võimalik luua erinevaid suhtlusgruppe ja kutsuda sinna ka teisi osalejad. Kasutajad tuvastatakse ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID abil ning keskkonnas kuvatakse nad perekonnanime ja isikukoodi alusel. Nii on võimalik tagada, et vestlustesse kaasatakse õiged inimesed. Teenuse kasutamiseks tuleb tutvuda teenuse üldtingimustega ja anda nõusolek isikuandmete töötlemiseks. Teenus on praegu avalikult kättesaadav beetaversioonina ehk selle arendamine veel jätkub. Veebiversioonina saab seda kasutada nii enamlevinud veebilehitsejates kui ka Androidi ja iOS-i seadmetes, kasutades telefoniäppi Rocket.Chat.

Failivahetuskeskkonnas sahver.eesti.ee saavad asutused ja nende partnerid omavahel turvaliselt vahetada suuremahulisi andmeid (kuni 2 GB). Sahver kasutab tööks vabavaralist versiooni Nextcloudi platvormist ja on mõeldud lühiajaliseks andmete jagamiseks. Sahvris failide jagamiseks on vaja teada faili saaja isikukoodi.

Allikas: RIA

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700