Autor: Sekretär.ee • 21. jaanuar 2021

5 nippi, kuidas enda seadmeid digiprügist puhtaks teha

29. jaanuaril toimub digitaalne koristuspäev, mille eesmärgiks on teha korda oma digielu ja kustutada seadmetest kogu mittevajalik info. Kõik andmed, mida igapäevaselt toodame, transpordime ja salvestame, soodustavad meie digitaalse jalajälje kasvu, millel on negatiivne mõju keskkonnale.
Foto: Pexels

Telia Eesti tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul mängib selles suurt rolli ka kasvav digiprügihulk (näiteks erinevad andmed, failid, dokumendid ja kõik muu, mida meil tegelikult enam vaja ei lähe).

Maailmakoristuspäeva tegevjuht Anneli Ohvril jagab viit soovitust, kuidas digitaalsest koristuspäevast osa võtta ning enda seadmeid digiprügist puhtaks teha:

Vaata üle enda seadmetes olevad videod ja fotod

Me oleme harjunud igast situatsioonist tegema mitut fotot ja videot selleks, et tabada just see õige hetk. Nüüd on mõistlik need topeltkaadrid kustutada ja jätta alles see kõige perfektsem. Kas teadsid, et ühest üritusest tehtud fotod ja videod võivad tekitada sama palju CO2-te kui paarikümne kilomeetrine autosõit?

Loobu mittevajalikest uudiskirjadest

Kas teadsid, et iga e-kiri, mis jõuab Sinu postkasti, tekitab vähemalt neli grammi CO2-te? Mine enda e-postkasti ja pane silm peale, millised uudiskirjad on Sulle sinna tellitud, mida Sa isegi ei ava. Ära lihtsalt kustuta neid kirju, vaid loobu ka nende tellimusest.

Vaata üle enda vanad kontod ja e-postkastid, mida Sa enam ei kasuta

Sa võid tegelikult üllatuda, kui palju kasutut Sa sealt leiad, mida Sa enam ei vaja. Suvalisi faile võib leiduda ka kõikvõimalikes pilveteenustes, mis annavad tasuta ruumi nagu näiteks Google Drive ja Dropbox. Vaata üle, mis seal leidub ja kustuta kõik, mis võib kujutada võõrastes kätes ohtu.

Kustuta programmid ja rakendused, mida Sul enam vaja ei lähe

Kindlasti on nii Sinu arvutis kui telefonis rohkelt programme, mida Sa enam ei kasuta. Kui need kustutada, muutuvad seadmed kiiremaks ning nende eluiga pikemaks.

Vaata üle allalaetud failide kaust ehk Downloads

Sellesse kasuta võivad maanduda paljud failid, mida me tegelikult ei vaja, aga ometigi e-postkastis avades meie arvutisse salvestuvad. Kustuta need failid ning tee seejärel ka enda seadme prügikast tühjaks.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700