9. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: karakteriga kontor

Tallinnas Lasnamäel ühes suures hallis büroohoones asub ehitusfirma Bauschmidti kontor - kollane, puidune, ehitusplatsilik, vastandudes hallile tüüplahendusele nii välimuselt kui ka sisult.

Liftiuste avanedes peibutab esimese asjana pilku klaasukse tagant paistev pakkevineerist garderoobikapp ja kollased riidepuud. Ukse avab Bauschmidti üks omanikke Mait Schmidt, vaimuka ja inspireeriva kontori üks põhitegelasi, kirjutab Äripäeva ajakiri Sisustaja.

"Kontor peab olema karakteriga, soovisin seda algusest peale," ütleb Mait Schmidt väikese muigega külaliste ohhoo-efekti väljendavaid nägusid vaadates. "Ja muidugi peab inimestele siin meeldima. Nad peavad tahtma tulla hommikul tööle. Kui nad on rõõmsad ja lõbusad, siis töö õnnestub."

Enne kui Mait rendilepingu sõlmis, kutsus ta pinda üle vaatama sisearhitekti, kes ütleks, kas sellesse ruumi on võimalik karakteriga kontor kujundada. Mees, kes Maidu peas olnud püüdlusi sõnastama ja visandama hakkas, oli sisearhitekt Martin Pütsep Refleksi disainibüroost. "Kui Martin poleks mulle ära seletanud, et siia on võimalik selline karakter saada, siis me poleks siia tulnud," sõnab Mait veendunult.

"Bauschmidti iseloomustab nimest ja logost alates jõuline selge ehitusteema, suure selge joonega koloriit kollase ja mustaga. Kontori kujunduses tahtsime seda joont jätkata, püsida ehitusteemas ja kõik teised lahendused kasvasid sellest loogiliselt välja," selgitab sisearhitekt Martin Pütsep.

Selgelt mõjuv läbipaistvus

Kontori kujunduse materjalivalik sobib ehitusfirma konkreetse laadiga kokku: lakitud vineer, lihtsad sõlmed, selged ja läbipaistvad, kuid tugevad konstruktiivsed lahendused, euroalused, ehitusega seotud detailid, vaheseinteks puitkonstruktsioonidega plastmaterjal.

Läbipaistva konstruktsiooni põnevaim näide on keset tööruumi asuv ratastel klaaskast, nn maja majas ehk igat pidi liigutatav koosolekuruum. Huvitaval kombel pakub klaasruum nii privaatsust kui ka avatust ühekorraga. Mait kinnitab, et selles ruumis peetavad läbirääkimised kulgevad kõik alati väga loominguliselt, heatahtlikult ja tulemuslikult.

Kontori lauad ja riiulid on suures osas valmistatud n-ö jääkmaterjalidest - euroalustest ja pakkevineerist. "Selle mööbli puhul pole muret, et midagi oleks tootmisest maha võetud," muigab Mait. Nii kui selgub, et mõnel töötajal oleks vaja juurde riiuleid või sahtleid, piisab ehitusfirmas ühest telefonikõnest ning materjal selleks on olemas.

Ülejäänud mööbli printsiip on sama, need on kokku otsitud põhjendamatult priiskamata. Enamiku toole ja diivani leidis Martin kasutatud mööbli poest. Hea silmaga võib leida ka kasutatud asjade hulgast kauneid ja põneva disainiga esemeid. Vaid inimeste töötoolid on uued, sest need peavad ikkagi ergonoomilised olema. Jooniste järgi on aga valminud nii garderoob, suur koosolekulaud kui ka tahvel.

 "Kuna stiililt on kontor robustne, siis see tahab kontrastiks kõrvale korrektselt viimistletud ilusaid disainesemeid, nagu näiteks tööstusliku vineeri kõrvale klaas või head, ehkki vanad disaintoolid. Läbi kontrastide hakkab ruum tööle," kinnitab Martin veendunult.

Taskukohased materjalid

"Euroaluse teemat on sisekujundaja aspektist üldiselt üle ekspluateeritud. Mingil hetkel läks see tohutult trendikaks," ütleb Martin, "aga selle kontori puhul on see omal kohal." Tema sõnul on selge ehituslik sõnum see, mis selles kontoris niivõrd hästi töötab. Lahendused on lihtsad, elementaarsed ja mugavad. See on värskem keskkond, mis ütleb oma visiooni nii kontori külastajaile kui ka töötajaile endile.

 "Ideoloogiliselt on ilus, et üks ehitusfirma suudab ise selle kõik oma kontoris olevaga ise hakkama saada. Sisuliselt allhankega pole vaja midagi võtta, kõik on kohapeal tehtud," kiidab Martin. Tema sõnul tingis sellise lahenduse natuke ka see, et tegemist on rendipinnaga. Seetõttu püüti ilma suuremate lammutusteta hakkama saada. Vaja oli aga efektset fookust, mis standardses, tüüpiliste ripplagedega kontoriruumis tähelepanu mujale tõmbaks.

Efektne ja algselt just säästumeetmena mõeldud lahendus on kohe sisenemisel silma paistev "floor of fame". Kui enamikes kontorites võib leida seina, kus ripuvad raamides ettevõtte saavutused, kaetakse siin põrandaplaate Bauschmidti valminud objektide kleepsudega. Kleepsud varjavad tegelikult põrandat, mida ebasobivusest hoolimata siiski välja lõhkuda ei tahetud.

Fookuses detailid

Seinu ilmestavad ehitusprojektid on Maidu sõnul inspiratsiooniallikad. Need on projektid, mida ettevõte sooviks ehitada. Bauschmidti põhimõte on hoida nähtaval eesmärke, mida soovitakse saavutada. See on mõeldud pigem oma töötajatele, et ei kalduks visioonist kõrvale, kuid head mõju on Mait täheldanud ka klientide puhul, kes näevad kohe ära, mille poole ettevõte püüdleb.

"Mina pean ehitusjooniseid väga dekoratiivseteks graafilisteks lehtedeks. Kõik sõltub sellest, kuidas idee välja pakkuda. Need joonised on siia interjööri sobivalt esitletud kui suured puhtad mustvalged või graafilised lehed," ütleb Martin.

Martin leiab, et pisiasjad on ülitähtsad, viidates paberikaustadele, mis on samuti väikeste eranditega kollastes-mustades toonides. Siniseid ja punaseid kaustu leidub nende riiulis siiski samuti, need olid juba varem olemas. "Detailidega pilli päris lõhki ajada ei saa, aga kui me kaustu juurde tellime, siis ikka kollaseid ja musti," kinnitab Mait ja pahvatab äkki, "kui keegi loeb pärast seda artiklit ja tahab meiega vahetada, siis me hea meelega vahetame oma sini-punased kaustad kollaste ja mustade vastu!"

Kollase ja musta toonides korporatiivstiili näiteid on veel palju. Martin osutab koosolekulaua all asuvale kollasele industriaalvälimusega pikendusjuhtmele. Sisenejaid tervitab kollase kolmjala saanud nõukaaegne digitaalkell ning kulunud ilmega redelile toetub soojapuhurit meenutav kollane raadio. Martin leiab, et see on tehniliselt palju huvitavam lahendus ja kuigi see on lihtsalt ehituspoe kraam, on disaini ikkagi rohkem. "Tühiseid detaile siin ei ole, kõik väiksed asjad on tervikus väga olulised," rõhutab ta.

Sundimatu õhkkonna tegijad

Kuigi alguses oli Maidu sõnul palju kahtlejaid ja kontori sel kujul valmistegemine tundus riskantne, siis nüüdseks on idee, mida nad koos Martiniga propageerisid, leidnud täieliku poolehoiu. Mis on aga kujundanud ühe ehitusfirma kontorisse niivõrd rahuliku, sundimatu ja loomingulise õhkkonna?

"See on mitme teguri koosmõju," arvab Martin. "Ühest küljest materjalid ja teisest küljest see, kuidas neid asju on kasutatud. Siin pole miski piinlikult korrektne. Nagu see koosolekuruum ehk maja majas, mis on siin natuke nihkes. See mõjutab ka alateadvust, et asjad ei ole nii joonlaua järgi."

"Puit ei ole perfektne, ta mängib temperatuuri ja niiskuse mõjul. See, et asi on natuke viltu, näitab, et pinge on väljas," nõustub Mait. "Nagu ka siin olles ei ole pinget. Pingevabad on nii lagi, seinad kui ka inimesed."

Tööalast on riiuliga eraldatud koht, kus end korraks kasvõi pikali visata.
Foto: Meeli Küttim

Autor: Elen Luht, Tiive Murdoja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700