Autor: Sekretär.ee • 17. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Feng shui nõuanded: lase hea energia kontorisse

Voolavat või liikuvat vett seostatakse rahaga, mistõttu on paljudes ettevõtetes akvaarium. Kontori keskmes asuv akvaarium aitab teha õigeid otsuseid ja valikuid, mis tagavad rahulolu. Kui akvaarium asub näiteks n-ö suhete tsoonis siis võib eeldada, et ettevõtte heaolu tagavad eelkõige nende kliendid.
Foto: Meeli Küttim
Eesti feng shui looja ja koolitaja Siret Seeder jagab nõuandeid, kuidas feng shui´d kontoris kasutada nii, et töötajatel oleks hea olla ja kliendid tahaksid teie ettevõttesse tagasi tulla.

Feng shui´d nimetatakse ka arhitektuuriliseks akupunktuuriks, mis tabades õigeid kohti aktiveerib vajalikke energiakanaleid, täites ümbritseva hea energiaga. 

Eesti keelde tõlgituna tähendab feng shui tuule ja vee õpetust. „Tuul on kiire ja vesi rahulik  – ehk tuleb valida endale ja oma ettevõttele ja tegevusvaldkonnale sobivaim tee,“ soovitas Eesti oma feng shui koolitaja Siret Seeder. Tema sõnul tuleb vaadata, et kontori energia vastaks tööle, mida seal tehakse – näiteks müügitööd ei saa teha liiga rahulikus ümbruses, samas kui projekteerijad või raamatupidajad vajavad süvenemist nõudva töö tegemiseks just äärmiselt mugavat ja rahulikku kohta.

Kõige alus on inimene

Feng shui järgi on kõige olulisem inimene, mitte ruum või mõni ruumielement. „Kogu energia on inimese sees.“ Küsimus on selles, kas paneme head inimesed halba ruumi, mis pooleteise kuni kolme aasta pärast hakkab neid inimesi mõjutama või vastupidi – paneme raske seltskonna headesse ruumidesse. Seederi sõnul võib hea ruum mõjuda inimestele nii, et mingi aja pärast hakkab enne teineteise suunas turtsunud seltskond mahenema ja lõpuks koostööd tegema.

Alateadvuse valmisolek paremaks eluks ja vastuvõtlikkus heale energiale kiirendab muutuse tajumist. Samas on Seederil näiteid ka perekondade nõustamisest, kus naised usuvad ja on muutusteks valmis, aga näiteks meestel läheb mõistmiseks ja tajumiseks veidi kauem aega. „Mees vajab kogemust, et uskuda. Samamoodi on firmaga.“ Kui firma kasvab, hakkavad ka selle töötajad uskuma, kuna neil on kogemus, millele oma uskumustes toetuda.

Raha on energia

Raha ei ole üldsegi mitte paha sõna, kummutab Seeder ümber nurga alustatud jutu ja lisas, et raha, see on energia. „Iga äriettevõtte eesmärk on kasum – see tähendab, et kui firma juhtkond on rahul, on rahul ka töötajad ja nende perekonnad,“ kulges ta mööda rahuloluahelat. Väga hästi mõjuvad üldkasutatavad puhkenurgad või köögid, kuhu inimesed koonduvad. Tekib n-ö suitsuruumi efekt – ehk olulisem äriinfo koondub ühte ruumi.

Feng shui spetsialist rääkis, et ettevõttesse ei too raha n-ö rahakonn, mille võib kuskile kapi peale asetada vaid pigem see, kui mingit ese või detail tuletab pidevalt meelde, miks seda kõike tehakse. Pidevalt suurema eesmärgi silme ees hoidmine, viib selle saavutamiseni.

Kalad pööritavad energiat

Ka voolavat või liikuvat vett seostatakse rahaga, mistõttu on paljudes ettevõtetes akvaarium, veega seotud esemed või veepildid. „Kalad, kes end akvaariumis pidevalt liigutavad pööritavad ümbritsevat energiat – kui vihaenergiad kerkivad üles, pööritavad kalad selle alla, tuues hea energia ülespoole,“ rääkis Seeder ja lisas, et energia peab olema pidevas liikumises. Kontori keskmes asuv akvaarium aitab teha õigeid otsuseid ja valikuid, mis tagavad rahulolu. Kui akvaarium asub näiteks n-ö suhete tsoonis, siis võib eeldada, et ettevõtte heaolu tagavad eelkõige nende kliendid.

Enne kui tuua töökeskkonda lapsi ja loomi, tuleks välja selgitada, kuidas teised sellesse suhtuvad. Kui koer veedab enamuse ajast tema peremehe kabinetis või laua all, pole ehk probleemi. Pidevalt kontoris ringi nuuskiv koer võib aga teisi töötajaid häirida. Samuti võib pidevalt kolleegidega jutustav ja neid mängima kutsuv laps ettevõtte tööviljakusele pärssivalt mõjuda.

Siret Seederi nõuanded, kuidas kontoris feng shui´d kasutada

Õige aadress.- Eestis on kombeks luua väiksemad firmad koduaadressile, Hiinas soovivad kõik oma ettevõttele n-ö õiget ja mainekat aadressi, kuskil mainekas ärikvartalis.

Õige sisenemine. Sissepääs majja peab olema koheselt leitav, samamoodi peab koheselt leitav olema ka ettevõtte kodulehekülg internetis. Seederi sõnul on pankrotistunud häid restorane vaid seetõttu, et nende esiuks pole leitav. Halvasti mõjub ka see, kui restoran asub kiire liiklusega tänava ääres, kus on keeruline parkida. Parkimine rahustab energia maha. Sarnaselt mõjub näiteks ringtee mõisa ees. Uks ei tohi olla liiga kitsas ja sissepääs büroo keskelt aitab teha õigeid otsuseid ja valikuid ning tuua rahulolu.

Draakoni silma vältimine. Kui näiteks sekretäri või mõne teise töötaja laud asub näoga ukse suunas ja seljaga akna suunas, on tema seljatagune kaitseta ja ta asub tihedas energiaväljas, mis temast pidevalt läbi voolab. Õhtuks võib ta olla nii väsinud ja tema energiatase vaid 50% juures maksimaalsest sajast. Kui siiski peab istuma seljaga akna poole, aitab energia läbivoolamist peatada kõrge, poole peani ulatava seljatoega tool, mis kaitseb inimese kuklaosa.

Kaitstud sekretär. Ei ole hea, kui esimene asi, mida ettevõttesse sisenedes näen, on sekretäri jalad laua all, prügikast või juhtmed. Sekretär asub nii ettevõtte seest, kui väljast tuleva inforünnaku keskel ning esipaneeliga laud loob sekretäri kaitsva barjääri, võimaldades tal ennast töölaua taga mugavamalt tunda. Samas ei ole hea, kui sekretär asub ka tema nägu ja pead varjava paneeli taga peidus. See blokeerib ära esimese tere ja hea energia.

Juhitud pilk. Maast laeni aknad kukutavad pilgu alla põrandale või suunavad aknast paistvasse kaugusesse. „Põrandalt miljonit ei leia, maast leian kopika,“ sõnas Seeder. Pilgu tõstmiseks kasutatakse põrandale asetatud suuri potitaimi või kleebistakse klaasseinu, aknaid, pannakse seintele logomustreid.

Tähelepanu koondamine. Koosolekuruumi ei sobi maast laeni aknad ja vaade kaugusesse, sest see hajutab tähelepanu. Üha rohkem koosolekuruume tehakse kontori keskmesse, akendeta ruumidesse. Seintele pannakse pilte, mis aktiveerivad inimesi. Väliste ärritajate puudumine koondab tähelepanu laua keskele.

Õige värvivalik. Halbu värve pole olemas, tuleb teada lihtsalt kas värv sobib ruumi tegevusalaga. Näiteks oranž värv kutsub suhtlema, armuma ja sööma. Kui oranži on liiga palju, hakkab häirima. Punane põrand tekitab astudes alateadliku tõrke, kuna tuli seostub meie alateadvuses kõrvetada saamisega.

KOMMENTAAR

Ehitusfirma kontor lähtub feng shui nõuannetest

Priit Jaagant, Mapri OÜ juhataja

Mis tingis selle, et soovisite Siret Seederilt abi kontorisisustuse paremaks paigutamiseks? Milline oli teie lähteülesanne?

Kõige esimeseks ülesandeks on alati olnud geobioloogilise analüüsi tegemine. Kas ja kui palju on hoones veesooni, energeetilist reostust ja ebasobiva energiaga kohtasid. Selle põhjal oleme otsustanud asukoha valiku.

Teises etapis analüüsisime sisekujunduse plaani. Selgitasime välja, kus võiks asuda erinevate osakondade (projekteerimine, müük, juhtkond, nõupidamine jne) töökohad ning jälgisime, et kõikide töötajate töökohad satuksid "headesse" kohtadesse. Lähteülesandeks oli hoone, kuhu soovisime bürood ehitada ning sisekujunduse eskiis.

Kas tundsite millestki puudust või oli soov lihtsalt paremat energiat kontorisse luua?

Eesmärgiks oli eelkõige hea energiaga büroo ehitamine, kus kõikidel oleks hea olla.

Kas olete tundnud Sireti soovituste mõju? Milles see mõju väljendub?

Ei ole seda mõju kuidagi osanud mõõta. Kuid kindlasti on töötajad tervemad, suurema tööviljakusega ning ei tule tööle vastumeelselt.

Kas julgeksite teistele ettevõtetele samuti soovitada parema energia saavutamiseks, spetsialisti abil loodud ruumikujundust?

Loomulikult. Minu arvates oleks äärmiselt rumal seda mitte teha. Keegi meist ei sooviks istuda iga päev kaheksa tundi veesoone kohal või mõne veel tugevama negatiivse energiaga asukohas. See mitte ei ole ebamugav vaid mõjub pikaajaliselt ka tervisele.

Siret Seederi kommentaar joonisele

Istumiskohad kontoris on paigutatud nii, et inimese kaks põhivajadust - turvatunne ja kontroll info liikumise üle, on tagatud. Sekretär istub info suunamise alal, kontrollides nii seest kui väljast tulevat teavet. Tema taha jääb ettevõtte juhi kabinet. Juhist tagapool ei istu kedagi, seega kontrollib ja juhib tema ettevõtet.

Antud firma ruumide paigutusel on võetud aluseks ka feng shui bagua teooria. Näiteks juhi kabinet on kõige jõulisema meesenergia baguas ehk nõuanne, õpetus, juhatus. Raamatupidamine asub raha, rikkuse tsoonis. Personalijuht asub teadmiste ehk sisemise potentsiaali tsoonis. Projektijuhid suhete (kliendid) tsoonis, direktor tuleviku tsoonis jne.

Loe lisaks feng shui´st kodulehelt www.seeder.ee.

Autor: Kadrin Karner

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700