Autor: Ardo Reinsalu, HAL koolitus juhataja • 10. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ergonoomilise töölaua neli lihtsat nõuannet

Klaviatuur peaks olema sinu reitest 3-5cm kõrgemal. Üks võimalus selleks on laua alla kinnitatav klaviatuurhoidja.
Foto: quora.com
Ajajuhtimisspetsialist Ardo Reinsalu jagas oma veebilehel videot lihtsatest näpunäidetest, kuidas muuta töölaud ergonoomilisemaks. Järgnevalt neli olulist tähelepanekut.

Klaviatuur peaks olema sinu reitest 3-5cm kõrgemal.- Üks võimalus selleks on laua alla kinnitatav klaviatuurhoidja - jah, see pole vanaemade-vanaisadeaegne õpetus, vaid toimib ka täna. Kahjuks on kõik sülearvuti klaviatuuri kasutajad ergonoomilise asendiga hädas. Muretse endale lisaklaviatuur.

Lisaks soovitatakse kasutada klaviatuuri, kus numbrid ei ole mitte paremal pool, vaid klaviatuuri ülaservas, et siis peavad käed vähem keskpositsioonilt kõrvale liikuma. Siinkohal punkt omakorda sülearvuti klaviatuurile. Samas - kes ikka kõvasti numbreid peab toksima, nende jaoks on jällegi paremal olev numbriklaviatuur asendamatu.

Ekraan peab olema sinu väljasirutatud käe kaugusel. Sellega eksime sageli. Samuti näeme tihti ekraane, mis on valel kõrgusel. Õige on see, kui monitori ülaserv on silmade kõrgusel või mõned sentimeetrid madalamal.

Toolile istudes peab sääre ja tooli serva vahele jääma umbes rusikasuurune vahe ja jalad peavad olema sellisel kõrgusel, et reied on pisut madalamal kui puusad. Kui oled liiga lühike, kasuta jalatuge. Kui liiga pikk, tuleb tõsta lauda.

Kõige olulisem - vähemalt korra tunnis tõuse püsti ja liigu ringi.

Kui sa ei usu, et see kõik vajalik on, siis guugelda pisut netis ja vaata, kuidas on moodne tehnika toonud endaga kaasa uusi haigusi - hiire-käsi, nutikael, SMS-pöial ja muud küünarliigese, labakäe ja seljaprobleemid. Nagu nad ütlevad, et "istumine on uus suitsetamine". Kui istud, siis vähemalt ergonoomiliselt!

Video näpunäidetega leiab SIIT.

Loe lisaks www.ajajuhtimine.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700